Elutasította a közigazgatási bizottság az autonómiatervezetet – Kulcsár: a statútum járja tovább a maga útját

Bíró Blanka 2018. március 20., 17:00

Indoklás nélkül utasította vissza a képviselőház közigazgatási bizottsága kedden a Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvényjavaslatot. Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő a Krónikának leszögezte: mindez nem változtat az ügyrenden, a statútum járja tovább a törvényalkotás útj

Fotó: Barabás Ákos

Kulcsár-Terza arról is beszámolt: a közigazgatási bizottság ülésén meglepő módon nem volt szélsőséges vita, „cirkusz”.

A PSD tagjai hozzá sem szóltak a tervezethez, csak a PNL és az USR politikusainak voltak kérdéseik.

A politikus előterjesztésében éppen erre kérte a bizottság tagjait, hogy civilizált párbeszéd alakuljon ki. Az ülésen Kulcsár-Terza ismertette a tervezetet, hangsúlyozta, hogy Székelyföld számára területi, és nem etnikai autonómiát javasol a statútum, illetve ez nem jelent határmódosítást. Kitért arra is, hogy a Gyulafehérvári nyilatkozat szellemében is jár Székelyföldnek az autonómia, ezzel százéves ígéretet váltanának valóra.

A bizottság tagjai megszavazták, hogy a statútumot kidolgozó Székely Nemzeti Tanács (SZNT) jelen lévő elnöke, Izsák Balázs is felszólaljon, aki beszédében pontokba szedve cáfolta a parlament törvényhozói tanácsának néhány nappal ezelőtti negatív véleményezését.

{K1}

A tervezet mellett a bizottság két RMDSZ-es tagja, Csoma Botond és Márton Árpád is kiállt, sőt utóbbi javasolta, hogy cikkelyenként vitassák meg, ám a tagok ezt leszavazták. A vokson egyébként csak Csoma és Márton szavazott az elutasítás ellen, a többi 21 tag mellette szavazott.

Kulcsár-Terza üdvözölte, hogy a szövetség ígéretéhez híven támogatta a kezdeményezést,

ugyanakkor kifogásolta, hogy a román képviselők elutasították a Márton Árpád által felvetett párbeszéd lehetőségét. A bizottság végül Florin Roman elnök javaslatára vita és indoklás nélkül szavazta meg a tervezet visszautasítását. Roman úgy fogalmazott, a plénumban lesz alkalom vitára. „Ha egyebet nem, összefogást tanulhatunk a románoktól. A magyar szervezeteknek, akárcsak ez esetben is, együtt kell kiállniuk a statútum mellett” – vonta le a következtetést Kulcsár-Terza József.