Brüsszeli intő Bukarestnek: pluszgondokat hoz a kötelező magánnyugdíj leépítése

Bálint Eszter 2018. március 20., 11:14

A Romániai Magánnyugdíjakért Egyesület (APAPR) szerint Brüsszel figyelmeztetést küldött Romániának, amiért a kormány csökkentette a nyugdíjalap második pillérébe, vagyis a kötelező magánnyugdíjalapba befolyó hozzájárulás mértékét.

Fotó: Pixabay.com

A román gazdaság alakulásáról szóló, legfrissebb jelentésében az Európai Bizottság kitért arra is, hogy az intézkedés pluszgondokat vet fel a nyugdíjrendszerben – idézi a News.ro hírügynökség az egyesületet. Mint rámutatnak, a brüsszeli vélemény tulajdonképpen megerősíti más nemzetközi intézmények következtetéseit. „Gyakorlatilag ez a második pillér, vagyis a

kötelező magánnyugdíj fennállása tíz évében az egyik legjobb teljesítményt nyújtó romániai, illetve európai pénzügyi intézmény volt,

a hozzájárulás mértékének a csökkentése vagy más negatív intézkedések pluszgondokat okoznak a romániai nyugdíjrendszernek ahelyett, hogy jobbá tennék azt” – hívja fel a figyelmet a közlemény. Rámutatnak továbbá arra is, hogy a pénzügyi piacok, főként a Bukaresti Értéktőzsde (BVB), is megsínylik a második pillér zsugorodását, hiszen a román tőkepiac egyik legnagyobb intézményi befektetőjéről beszélünk.

Az APAPR ismételten leszögezi, hogy csakis a második pillérre való törvénykezés fenntartása jelenti az egyetlen megoldást a jelenleg aktív generációnak a nyugdíjrendszerrel szembeni elvárásaira.

Amint arról beszámoltunk, Románia 2007-ben vezette be a magánnyugdíjrendszert, amely az állami nyugdíj kiegészítéseként működik. A rendszer első pillérét az állami nyugdíj képezi, a második pillérét a kötelező magánnyugdíj, amely a 35 év alattiak számára kötelező, a harmadik pillér a nem kötelező magánnyugdíj.

A szociálliberális kormány az idén a korábbi 5,1 százalékról 3,75 százalékra csökkentette a második pillérbe befolyó hozzájárulás mértékét.

Ugyanakkor olyan hangok is vannak, amelyek szerint a kötelező magánnyugdíj intézményének a felszámolása és az összegeknek az állami nyugdíjalapba történő átirányítása a végső cél. A kormány egyelőre cáfol, ám azt elismeri, hogy fontolgatják a második pillérhez való hozzájárulás opcionálissá tételét.