A Versenytanácsot is meglepte, hogy a román jegybank nem hagyta jóvá az OTP akvizícióját

Bálint Eszter 2018. március 20., 09:58

Gyerkó László, a Versenytanács igazgatótanácsának tagja szerint a testületet is meglepte, hogy a Román Nemzeti Bank nem hagyta jóvá az OTP romániai leánybankjának újabb akvizícióját, amely révén a Banca Românească többségi részvénycsomagját szerette volna megvásárolni.

Fotó: Kristó Róbert

A tranzakciót korábban jóváhagyó Versenytanács igazgatótanácsának tagját arról faggattuk hétfőn, hogy szerinte mi lehet az oka a jegybanki elutasításnak. Kérdésünkre frappánsan ennyit felelt: „azt mi is szeretnénk tudni”. Mint mondta, a testület tagjait is meglepte az elutasítás, és reméli, hogy megtudják a részleteket. Spekulációkba nem kívánt belemenni, mindössze annyit mondott, hogy

amíg a Versenytanács a piaci helyzetet, a versenymagatartást veszi górcső alá, addig a Román Nemzeti Bank nyomon tudja követni a pénzügyi mozgásokat, látja a különböző mutatókat.

Gyerkó kiemelte, a Versenytanács az OTP és a Banca Românească fúziójából létrejövő új pénzintézet piaci részesedését vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy a tranzakciónak semmi akadálya.

A BNR csütörtökön közleményben erősítette meg, hogy igazak a kiszivárgott értesülések, és valóban nemet mondtak az OTP terjeszkedésére. Az elutasítás okait ellenben nem közölték, a jegybank arra hivatkozik, hogy a bankfelügyeleti hatásköre révén megszerzett információk a jegybanki törvény értelmében üzleti titkokat képeznek, amelyeket a BNR köteles bizalmasan kezelni. Nagy Ágnes, a BNR igazgatótanácsának tagja a Krónika többszöri megkeresésére sem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Az Economica.net gazdasági portál értesülései szerint több oka is lehetett a román jegybanknak a tranzakció elutasítására. Azt emelik ki, hogy

a bukaresti központi pénzintézet szeretné elejét venni annak, hogy „hazatérjen” a Banca Românească Londonba kihelyezett corporate hitelportfóliójának egy része, az ugyanis rontaná a fúzió révén létrejövő pénzintézet mérlegét.

A kiszivárgott információk szerint a román jegybank azt kérhette az OTP-től, hogy ez a portfólió ne legyen az új bank része, vihetnék például Budapestre. A Bankingnews.ro portál pedig korábban arról írt, hogy a BNR azt várja az OTP-től, módosítson „néhány dolgot”. Vannak azonban olyan vélemények is, amelyek szerint az OTP visszavonja a tranzakció jóváhagyására vonatkozó kérését.

Az OTP Bank eközben vizsgálja a felügyeleti levél tartalmát, amelyben a Román Nemzeti Bank  közölte, hogy nem hagyta jóvá az OTP romániai leánybankjának újabb akvizícióját, a fellebbezés határideje március 29-e – tette közzé az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn reggel. 

{K1}

Amint arról korábban beszámoltunk, az OTP vezetői tavaly július végén jelentették be, hogy a National Bank of Greece képviselőivel aláírták a Banca Românească eladásáról szóló szerződést. A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra. Tavaly decemberben a Versenytanács jóváhagyta az OTP Bank újabb romániai akvizícióját, amelytől az OTP-csoport azt várta, hogy romániai pénzintézetének piaci részesedése mintegy 4 százalékra emelkedhet, és a helyi bankpiac 8. legnagyobb szereplőjévé válna, a tranzakcióra azonban még a BNR-nek is rá kellett volna bólintania.

A Transilvania Bank bekebelezheti a Bancpostot

Április első felében már a Transilvania Bank tulajdonába kerülhet a Bancpost, a kolozsvári pénzintézet reményei szerint addig sikerül is lezárnia a tranzakciót a Bancpost többségi (99,15 százalékos) részvénycsomagját birtokló görög Eurobank-csoporttal, miután a napokban az akvizícióra a Versenytanács után a Román Nemzeti Bank (BNR) is rábólintott.

A Transilvania Bank az Eurobanknak az ERB Retail Services IFN-ben és az ERB Leasing IFN-ben levő részesedését is megszerzi a tranzakció keretében. A következő időszakban megkezdődnek az akvizíciót lezáró folyamatok, a BT becslései szerint pedig április első felében ezt sikerült is véglegesíteni. A tranzakció lezárultával a kolozsvári pénzintézet teljes jogú többségi részvényes lesz, és megkezdheti a Bancpost integrálását a Transilvania Bank rendszerébe.