Nagybányai iskolaügy: Porcsalmi Bálint szerint a polgármesternek vissza kell vonnia kijelentését

Krónika 2018. március 19., 21:08

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint március 15-i beszédében Nagybánya polgármestere megalázta a Németh László-iskola közösségét, ezért vissza kell vonnia kijelentését. Immár a városi RMDSZ is károsnak tartja az elöljáró szavait.

 

Porcsalmi Bálint Fotó: RMDSZ

A szövetség politikusa annak kapcsán foglalt állást, hogy – mint arról beszámoltunk – Cătălin Cherecheș, a máramarosi megyeszékhely polgármestere március 15-én elmondott beszédében gyakorlatilag az önálló magyar iskola léte ellen foglalt állást. Az elöljáró az ünneplő magyaroknak azt fejtegette: nem jó a külön magyar és román iskolák létezése, jobb lenne egy-egy magyar osztály két másik román iskolában, mert az jelentené a „szép együttélést”.

Hétfőn közzétett állásfoglalásában Porcsalmi Bálint úgy vélekedett, hogy az iskolaközösséget megalázó beszédével Nagybánya polgármestere tévedett, és vissza kell vonnia kijelentését.

„Ha azt mondjuk, hogy a romániai magyar oktatás prioritása közösségünknek, akkor ennek az elvnek, nem pedig félelmeinknek kell alárendelnünk az RMDSZ munkáját. Amikor magyar gyermekek jövője a tét, minden körülmények között világossá kell tennünk: ezzel senki sem játszadozhat” – utalt a polgármester kijelentésére Porcsalmi Bálint.

Az ügyvezető elnök meggyőződése, hogy a magyar oktatás ügye van annyira fontos, hogy nem képezheti politikai csatározások tárgyát a nyilvános térben. Ebben a kérdésben szerinte egységesen kell fellépniük a magyar közösség képviselőinek és az oktatási intézmények vezetőinek a román többség felé. Porcsalmi szerint az RMDSZ helyi szervezetének továbbra is az kell legyen a feladata, hogy kiterjessze és javítsa a magyar oktatási hálózat lehetőségeit Nagybányán – akkor is, ha az önkormányzat által működtetett iskola érdekében magát a polgármestert kell higgadtságra intenie.

Mindez az ügyvezető elnök részéről nem is annyira burkolt kritika amiatt, hogy az ügy múlt heti kirobbanása után az RMDSZ Nagybánya központú területi szervezete nem határolódott el a polgármester kijelentésétől, hanem inkább felkérte Váradi Izabella igazgatónőt, „legyen megfontolt az iskola és a magyar oktatás jövőjét érintő hírek közlésében és megfogalmazásában, tanúsítson bölcs távolságtartؘást és önmérsékletet a napi politikai érdekeket akár közvetve kiszolgáló eszközök és fórumok használatától, bármely oldalon álljanak is azok”.

{K1}

Porcsalmi kommünikéje után hétfőn este közleményt bocsátott ki az RMDSZ nagybányai szervezete is, amely pénteki állásfoglalásához hasonlóan ezúttal is leszögezi, hogy szó sincs az iskola megszüntetéséről, éppen ellenkezőleg: a magyar oktatási hálózat lehetőségeinek kiterjesztése, fejlesztése és javítása a cél.

A szövetség kifejti: a Németh László Elméleti Líceum jelenlegi, gyárnegyedi épülete helyett az önkormányzattal közösen az iskola felső tagozatát is méltó, belvárosi iskolaépületbe szeretnék költöztetni, minél közelebb a Híd utcai iskolaépülethez, ahol jelenleg a tanintézet alsó tagozatos diákjai és óvodásai tanulnak. Ugyanakkor egy belvárosi kollégiumot is szeretnének létrehozni az önkormányzat segítségével. Az RMDSZ szerint a tárgyalások pozitív irányban folytatódnak, és bíznak benne, hogy a közeljövőben további konkrét eredményekről is tájékoztatni tudják a nagybányai magyar közösséget. Ezúttal a városi RMDSZ-szervezet is megállapítja, hogy károsnak, üzenetében megosztónak tartja Nagybánya polgármesterének március 15-i beszédét.

„Az RMDSZ minden körülmény között kiállt eddig is és ezután is az önálló magyar iskoláért. Azonban ismételten kérünk mindenkit: tanárokat, szülőket, diákokat, közéleti szereplőket és a médiát, hogy ne terjesszék az iskolabezárás rémhírét” – szerepel a nagybányai RMDSZ közleményében.