A munkaügyi miniszter szerint törvénytelen volt a nyolcadikos képességfelmérő próbavizsga bojkottálása

Kőrössy Andrea 2018. március 19., 16:23

Törvénytelennek tartja Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter, hogy a pedagógusok március elején bojkottálták a nyolcadikos képességfelmérő próbavizsgát.

Lia Olguţa Vasilescu szerint minden jogi alap megvan az esetleges büntetésre Fotó: Psd.ro

A tárcavezető vasárnap este a România Tv-ben beszélt arról: a szakszervezetek írásban vállalták, hogy amíg tárgyalások zajlanak a kollektív munkaszerződésről, nem robbantanak ki munkakonfliktust.

Vasilescu azt is kifogásolta, hogy a pedagógusok későn jelezték, hogy tiltakozásra készülnek, így már nem volt idő arra, hogy a próbavizsgára más felügyelőtanárokat keressenek.

„A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége pénteken 17 órakor értesítette az oktatási minisztert, hogy bojkottálni fogják a próbavizsgát, hétfőn pedig sok iskolában arra ébredtek, hogy nincs, aki felvigyázza a megmérettetést. Igaz, ez kevés tanintézetben fordult elő, de képzeljék el azokat a gyermekeket, akik amiatt szenvednek, hogy ismét vizsgázniuk kell” – fogalmazott a munkaügyi miniszter. Hozzátette: az elfogadható, ha a pedagógusok tiltakozni akarnak, de ehhez előzetes bejelentésre van szükség.

Arra a kérdésre, hogy a bojkotthoz csatlakozott tanárokat számíthatnak-e szankcióra, Lia Olguţa Vasilescu leszögezte: erről az oktatási minisztérium dönt, szerinte ugyanakkor minden jogi alap megvan az esetleges büntetésre.

A tárcavezető azt is megemlítette, hogy március elsejétől átlagosan 20 százalékkal nőtt a pedagógusok bére. Korábban egyébként Valentin Popa oktatási miniszter is arról beszélt: elképzelhető, hogy a tiltakozó akció törvénytelen volt, de ennek még utána kell járnia.