Világnapi időutazás és interaktív séta a kolozsvári Puck Bábszínház szervezésében

Krónika 2018. március 19., 17:37

Bábszínházi világnapot ünnepel kedden és szerdán a kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozata, amely interaktív játékkal, koncerttel és előadással várja közönségét.

Fotó: Puck Bábszínház

Interaktív bábkereső sétával, gyerekkoncerttel, tombolával és természetesen bábelőadással ünnepli a kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozata kedden és szerdán a bábszínházi világnapot – közölte a társulat. 2000-ben, németországi kongresszusán döntött úgy a Nemzetközi Bábművészszövetség, hogy a színházi világnap mintájára legyen a bábosoknak egy külön ünnepe. „Akkor már joggal éreztük úgy, hogy ez a műfaj nagykorúvá vált.

Minden más színháznál szélesebb korosztálynak játszik, fiataloknak, öregeknek, felnőtteknek, kamaszoknak, gyerekeknek, néha még csecsemőknek is. Amikor az egész földkerekségen mindenütt süt a nap, március 21-én, a tavasz első napján ünnepeljük”

– fogalmazott Balogh Géza Jászai Mari-díjas rendező, a szövetség nemzetközi és magyar vezetőségének tagja.

A kolozsvári Puck magyar tagozata kedden Bábkereső elnevezésű interaktív sétát tart gyerekeknek és szülőknek: a város öt különböző helyszínén egy-egy bábszínész tartózkodik egy bábbal, a sétára vállalkozók pedig az Életfa Családsegítő Egyesülettől indulva, vázlatos térkép segítségével a különböző állomáshelyeken megkeresik a bábszínészt és a nála levő bábot, a gyerekek feltesznek egy kérdést a bábnak, egy kérdést a bábszínésznek és tovább haladnak az utolsó állomásig, a Puck Bábszínházig. Bertóti Johanna gyerekkoncertje után tombolára kerül sor, amelyen a játékban résztvevők könyveket és bábszínházi bérletet nyerhetnek.

Szerdán 11 órától a Kolozsvári mesék című bábelőadást láthatja a közönség: a Varga Ibolya rendezte produkció Zágoni Balázs meséiből készült, és egyfajta időutazás, amely a kincses város valós és képzelt történelmében kalauzolja a nézőket. A belépés minden programra ingyenes, részletek a bábszínház honlapján olvashatóak.