A Szeku mindent látott – négy erdélyi városban mutatják be a Janus című filmet

Krónika 2018. március 20., 08:47

Négy erdélyi városban mutatják be a napokban a Gyöngyössy Bence által rendezte Janus című, az 1980-as évek Romániájában játszódó tévéfilmet.

Fotó: EMNT

A kedden kezdődő bemutatókörút keretében Kolozsváron, majd Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában is láthatják a nézők a 2015-ben készült alkotást az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezésében.

A 76 perces film azt mutatja be, miként befolyásolta a totalitárius rendszer titkosszolgálata, a Szekuritáté a családok mindennapjait.

A történet középpontjában egy nagyváradi család áll, melybe sikeresen beférkőzött a titkos szervezet „kétarcú ügynöke”, hogy végül a magánélet legintimebb pillanatait is kontrollálja, és elárulja a családtagok legszemélyesebb érzelmeit.

A film cselekménye több olyan megtörtént temesvári vagy kolozsvári eseményt fűz össze egységes történetté, amelyekkel a film készítői a Szekuritáté működésével kapcsolatban forgatott 2012-es dokumentumfilm, a Szigorúan ellenőrzött életek készítésekor találkoztak. A Janus az elmúlt évek hasonló témákban készült filmjeitől elsősorban a történetmesélés módja tekintetében különbözik, ugyanis

egyszerre két idősíkban zajlanak az események, s a történet egésze az egyik főszereplő visszaemlékezései alapján áll össze.

A forgatókönyvet a rendező és Fonyódi Tibor jegyzi, a főbb szerepekben Seress Zoltán, Marozsán Erika, Blaskó Péter, Jordán Tamás, Adorjáni Bálint, Hatházi András, Dunai Tamás, Lábodi Ádám, Gyöngyössy Katalin és Barabás Kiss Zoltán látható. Részletes program az emnt.org honlapon található.