Kimondottan más anyanyelvű diákoknak tartanak román tantárgyversenyt Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2018. március 19., 10:46

A megváltozott tanterv újfent indokolttá tette, hogy külön tantárgyversenyt tartsanak román nyelv és irodalomból a más anyanyelvű diákok számára. Ezáltal egyenlő esélyeket biztosítanak a magyar gyerekeknek is, hogy bizonyíthassák románnyelv-tudásukat.

Fotó: Pinti Attila

Április 4–7. között a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban szervezik meg az országos román nyelv és irodalom tantárgyversenyt a kisebbségi diákok számára – várhatóan mintegy kilencvenen mérik össze tudásukat. Mint Nemes Julianna, aki 2002-ben volt a román szakos Kovászna megyei tanfelügyelő, felidézte,

akkor kezdeményezték az önálló megmérettetést, hogy a magyar tagozatos diákok is bizonyíthassanak románból, hiszen ők nem indulnak azonos esélyekkel, mint a román tagozaton tanuló társaik.

Ezt akkor az oktatási minisztérium jóváhagyta, majd a 2005–2006-os tanévben újra összevonta a tantárgyversenyeket, arra hivatkozva, hogy ugyanaz az iskolai program. Az elmúlt években viszont ennek ellenére már könnyebb tételeket kaptak a  magyar diákok, hogy vonzza őket a verseny, szívesen tanulják a román nyelvet.

Fotó: Pinti Attila

Maria Pandele, a jelenlegi román szakos tanfelügyelő pedig most bejelentette,

ettől a tanévtől a kisebbségi ötödik osztályos diákok már külön tanterv szerint tanulják a román nyelvet, így újra indokolttá vált az önálló országos verseny megszervezése.

Hozzátette, a versenyben részt vesznek azok a más tannyelvű diákok is, akik saját döntésük alapján továbbra is a román anyanyelvűeknek kidolgozott program szerint tanulnak, illetve a román diaszpórában élők is. Nemes Julianna hangsúlyozta, az önálló versenyt az 5–8. osztályosoknak szervezik, hiszen nyolcadik osztályig van ennek értelme, addig ki kell alakulniuk a kommunikációs készségeknek, a gimnáziumokban tanulóknak egységes tantárgyversenyt tartanak, hiszen az érettségi vizsga is egységes. 

Sepsiszentgyörgyön különben ugyanebben az időszakban zajlik a 6–7. osztályosoknak a romániai magyar kisebbség történelme és hagyományai tantárgyverseny országos szakasza, valamint a magyar nyelvű vallás megmérettetés

– református, evangélikus, unitárius felekezetek számára, ezt második alkalommal szervezi a minisztérium, azelőtt a püspökség bonyolította le.