HolnapUtán Fesztivál: klasszikus és kortárs színművek Nagyváradon

Krónika 2018. március 19., 08:48

Tizenkét színházi társulat előadását tekintheti meg a közönség, valamint workshopokon, szakmai beszélgetéseken és koncerteken is részt vehet a hatodik alkalommal rendezendő, keddtől vasárnapig tartó HolnapUtán Fesztiválon.

Fotó: Facebook/HolnapUtán Fesztivál

Tizennégy előadással és számos kiegészítő programmal várják a résztvevőket a nagyváradi Szigligeti Színház HolnapUtán Fesztiválján, amely kedden veszi kezdetét. Az eseménysorozat programjában neves romániai és magyarországi társulatok előadásait – klasszikus színművek kortárs átiratait – tekinthetik meg az érdeklődők.

A vasárnapig tartó fesztiválon fellép többek között a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a budapesti Duna Táncműhely, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, valamint először vendégszerepel Nagyváradon a budapesti Katona József Színház.

A rendezvénysorozat első napján a házigazda Szigligeti Színház két társulata mutatkozik be: kedden 17 órától a Nagyvárad Táncegyüttes Senki madara, 20 órától pedig a Szigligeti Társulat Kapufa és öngól című előadása szerepel a programban. Szerdán két nonverbális produkciót visznek színre: 17 órától a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Augusztus, 21 órától pedig a Györfi Csaba által rendezett Otthon című előadást láthatja a közönség. Szintén szerdán 19 órától vendégszerepel Nagyváradon a kolozsvári Váróterem Projekt független színházi társulat, Liget című legújabb produkciójával.

Csütörtökön a fesztivál a legfiatalabbak számára ígér tartalmas kikapcsolódási lehetőséget: a középiskolások és érdeklődő felnőttek két Bánk bán-előadáson vehetnek részt, 19 órától pedig az Árkádia Színház nagytermében lép fel a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház A tavasz ébredése című produkcióval.

Pénteken 17 órától Leonce és Léna című előadását mutatja be a Vörösmarty Színház: a Kovács D. Dániel által rendezett szerelmi történetet a Szakszervezetek Művelődési Házának színpadán adja elő a királyi város társulata. 19 órától a hetvenes évek olasz slágereinek ritmusában érkezik Nagyváradra Carlo Goldoni komédiája, a Chioggiai csetepaté, amelyet a Tamási Áron Színház művészeivel Sardar Tagirovsky állított színpadra.

Szombaton a kolozsvári és budapesti színisek adják elő saját Shakespeare-adaptációjukat: 17 órától a Szigligeti Stúdióban, 19 órától pedig az Árkádia Színpadon tekinthetik meg az érdeklődők a két főiskola különböző Ahogy tetszik előadását. Vasárnap, a fesztivál zárónapján, 17 órától a kolozsvári színisek Rómeó és Júliáját, 19 órától pedig a budapesti Katona József Színház egyik legnagyobb sikerű előadását, a 2016-ban bemutatott és azóta töretlen népszerűséggel játszott, szakma és közönség által egyaránt elismert Nóra – karácsony Helmeréknél című produkciót láthatja a közönség. 

A rendezvénysorozat ideje alatt két workshopnak ad otthont a Szigligeti Színház:

hétfőn és kedden zajlik a Magyar Színházi Szövetség által 2017 októberében kezdeményezett színháztechnikai képzéssorozat, amelyet a Magyar Színháztechnikai Szövetség szakemberei tartanak. A szervezők továbbá alkotói workshopot hirdettek a Kárpát-medence színházművészeti főiskolásainak: a hallgatók a fesztivál ideje alatt önállóan dolgoznak, munkájuk eredményét pedig bárki megtekintheti a szombaton 15 órától kezdődő performanszon, amelynek helyszíne a Szigligeti Stúdió.

A fesztivál ideje alatt, Székfoglaló néven két szakmai beszélgetést szerveznek: pénteken 15 órától a színház páholyelőcsarnokában a meghívott előadások dramaturgjaival, szombaton 12 órától pedig az előadások rendezőivel beszélget a fiatal színházi alkotókat érintő kihívásokról Boros Kinga, a Színház folyóirat szerkesztője.

A Szigligeti Stúdió ad otthont annak a négy koncertnek, amelyeket színművészek, valamint a város színházbarátai tartanak.

Kedden 8.30-tól színpadra lép Trabalka Cecília, művésznevén TRAiLA, szerdán ugyanebben az órában pedig Orbán Zsolt Pumi. Csütörtökön 22 órától a Szigligeti Színészzenekar koncertezik, péntek este összművészeti performanszot mutatnak be a Nagyvárad Táncegyüttes táncosai és zenészei, szombaton ugyancsak 22 órától a Columbo’s Wife lép fel. A Szigligeti Stúdióban tartott eseményekre a belépés ingyenes.

A fesztivál ideje alatt a Moszkva Kávéházban két koncertre kerül sor: A Kutya Vacsorája pénteken 20 órától, az Ivan And The Parazol pedig szombaton 21 órától lép színpadra. Az előadásokra jegyek és bérletek a színház jegypénztárában, valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.