CEMO: ne a magyar iskolaigazgatót, hanem Nagybánya polgármesterét oktassa ki az RMDSZ

Krónika 2018. március 17., 15:52

Elfogadhatatlannak tartja a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO), hogy az önálló magyar iskola ellen fellépő nagybányai polgármester helyett az RMDSZ a Németh László Elméleti Líceum igazgatóját próbálta kioktatni.

A nagybányai Németh Lász Elméleti Líceum tavalyi tanévnyitója Fotó: Biró István

A civil szervezet arra reagált, hogy – mint arról beszámoltunk – Cătălin Cherecheș, a máramarosi megyeszékhely polgármestere március 15-én elmondott beszédében gyakorlatilag az önálló magyar iskola léte ellen foglalt állást. Az elöljáró az ünneplő magyaroknak azt fejtegette: nem jó a külön magyar és román iskolák létezése, jobb lenne egy-egy magyar osztály két másik román iskolában, mert az jelentené a „szép együttélést”.

{K1}

Váradi Izabella, a Németh László Elméleti Líceum igazgatónője a polgármester fellépése nyomán felkérte a Nagybánya központú területi RMDSZ-szervezetet, valamint Vida Noémi elnököt, a város alpolgármesterét, „tegyenek hitet az egyetlen önálló magyar oktatási intézmény mellett, és szólaljanak fel az iskola megszüntetésének terve ellen.” Az RMDSZ azonban azt állítja, a nagybányai magyar nyelvű oktatási rendszert jelen pillanatban semmilyen külső átszervezés, vagy átalakítás veszélye nem fenyegeti. A szövetség továbbá felkérte az igazgatónőt, „legyen megfontolt az iskola és a magyar oktatás jövőjét érintő hírek közlésében és megfogalmazásában, tanúsítson bölcs távolságtartؘást és önmérsékletet a napi politikai érdekeket akár közvetve kiszolgáló eszközök és fórumok használatától, bármely oldalon álljanak is azok”.

A CEMO teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja a nagybányai RMDSZ közleményének tartalmát és hangnemét. A civil szervezet szerint a szövetségnek nem az iskoláért foggal körömmel harcoló igazgatót kellett volna kioktatni és megfontolásra inteni, hanem elsősorban Cătălin Cherecheș polgármestert kellett volna a kritikus hangvételű közleményében megszólítania, számon kérve őt a „magyar közösséggel szembeni tiszteletlen magatartás miatt”.

A CEMO úgy véli, a „hírek közlésében és megfogalmazásában" az igazgatónő a közösséget ért fenyegetés mértékével arányosan járt el.

A CEMO közölte, „szívből remélik”, hogy a nagybányai RMDSZ megfogalmaz egy tiltakozó levelet a magyar közösség nemzeti ünnepén elhangzott polgármesteri beszéd ellen, hiszen az a beszéd nem volt sem megfontolt, még kevésbé tiszteletteljes. „Ha a kisebbségbarát (sic!) polgármesternek volt is konfliktusa az igazgatónővel – ami nyilvánvalóan azért volt, mert Cherecheșt zavarja az önálló magyar intézmény –, akkor sem kellett volna a magyar közösség nemzeti ünnepén arcul csapja a közösséget. Várjuk a nagybányai RMDSZ tiltakozását, amelyet Cherecheș polgármester tiszteletlen és sértő magatartásával kapcsolatosan megfogalmaznak, joggal elvárható, hogy az a közlemény annyira legyen kritikus, mint az igazgatónővel kapcsolatos kritikákat tartalmazó dokumentum” – szerepel a civil szervezetnek az ügyben megfogalmazott állásfoglalásában.

A CEMO fontosnak tartja emlékeztetni a közvéleményt, hogy Nagybánya polgármestere évekkel ezelőtt fallal körülzárta a helyi roma közösséget. „Reméljük az RMDSZ nem egy talpraesett igazgatónőt akar megalázni közleményével és egy sovén, egy kisebbség jogait semmibe vevő polgármestert felmenteni” – teszi hozzá a szervezet.