Viorica Dăncilă március 15-i üzenete: elérkezett a hangsúlyváltás pillanata

Krónika 2018. március 15., 11:10

Viorica Dăncilă román miniszterelnök a magyarok nemzeti ünnepe alkalmából kiadott üzenetében kijelentette: elérkezett a hangsúlyváltás pillanata. 

Fotó: Facebook

A szociáldemokrata miniszterelnök üzenetében úgy fogalmaz: ideje azokra a dolgokra fektetni a hangsúlyt, amelyek összekötik a románokat és a magyarokat, amelyek segítik az emberi és kulturális kapcsolatokat, a közös európai perspektívát, a két népet jellemző hagyományok és szokások felmutatását.

Viorica Dăncilă úgy véli, a világ magyarságának az ünnepe jó alkalom a romániai magyarságnak és annak a jó együttélésnek a megünneplésére, amelyet az utóbbi évtizedekben sikerült kialakítani Romániában.

A miniszterelnök szívélyes üdvözletét küldte magyar honfitársainak, és köszöntötte őket annak a történelmi pillanatnak a 170. évfordulóján, amikor a magyar forradalmárok csatlakoztak az európai nemzeti felszabadulási mozgalmakhoz.

Nyomatékosította: a mai Európában az etnikumok és a kultúrák közötti különbségek a kölcsönös megértés és tisztelet forrásai kell, hogy legyenek. Ezért Románia az „egység a sokszínűségben” európai elvet vallja, és elkötelezetten támogatja mind az etnikai identitás szabad kinyilvánítását, mind a nyelvi, kulturális örökségi önazonossági elemek ápolását. Ebbéli igyekezetében pedig a magyar társadalmi és kulturális szervezetekre alapoz.

A miniszterelnök megemlítette: a román centenáriumi év az egész romániai társadalom számára rendkívül fontos. Hangsúlyozta, hogy a nemzeti kisebbségek hozzájárultak az ország közös kulturális örökségéhez, valamint a modern román állam megerősödéséhez. „A román kormány számít az ország minden állampolgára közös erőfeszítésére, hogy együtt sikerüljön felépíteni azt az országot, amelyben élni szeretnénk” – fogalmazott március 15-i üzenetében Viorica Dăncilă, aki egyben kellemes ünnepet kívánt a romániai magyaroknak.

A miniszterelnök üzenetét a kormány sajtóosztálya juttatta el az MTI-hez.