Felvonták a nemzeti lobogót a budapesti Országház előtt

MTI 2018. március 15., 10:50

Katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót a március 15-ei nemzeti ünnepen, csütörtök délelőtt az Országház előtt.

Fotó: MTI

A lobogót Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök jelenlétében, a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a lovas díszegység. Az eseményen részt vett a több miniszter, továbbá az állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői. A téren számos család, turista jelent meg. Sok nézelődő kokárdát viselt, többen magyar zászlót tartottak kezükben.

Idén - a Múzeumkert felújítási munkálatai miatt - a március 15-ei díszünnepséget is a Kossuth téren tartják helyi idő szerint délután 2 órától, Orbán Viktor miniszterelnök mond majd ünnepi beszédet.

{K1}

Békemenet: elindult a tömeg a Bem térről a Parlament felé

Csütörtökön helyi idő szerint fél 1 után elindult a Békemenet a budapesti Bem térről a Parlament elé, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond majd beszédet a nemzeti ünnep 170. évfordulóján. A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szervezőinek célja a Békemenettel az, hogy kinyilvánítsák a haza és a nemzet iránti elkötelezettségüket, és hogy erőt, egységet és méltóságot mutassanak. A Békemenettel – amelyen sok lengyel is megjelent – azt kívánják üzenni, hogy a közép-európai népek nagyon érzékenyek a szabadságukra és a függetlenségükre.

A menet elején a szervezők molinót vittek, amelyen az állt: „A haza minden előtt”, valamint egy nemzeti színű zászlón „Hungary protects Europe!” (Magyarország megvédi Európát) felirattal. A Békemenet elindulása előtt Bayer Zsolt publicista arról beszélt, egész Európa megosztott, az egyik oldalon állnak a „kétdimenziós emberek”, akik számára csak az egyén, individuum, szabadság létezik, akik megfoszttattak a vallási, nemzeti, családi és nemi identitásuktól, és akik azt gondolják, egyedül ők képviselik a modernitást és Európát. Szavai szerint a másik oldalon állnak ők, akik azokat az eszméket, értékeket képviselik, amiktől Európa Európa lett, akik még tudják, mit jelent Isten, nemzet, haza, család, gyermek, akik még tudják, „mit jelent a férfi és az asszony”. 

Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 170. évfordulóján tartott központi rendezvények keretében a budai Várban egész nap számos rendezvénnyel várják az ünneplőket, családokat.

Fotó: MTI

Március 15., az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdetének ünnepe, 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.

Több családi program várja az érdeklődőket a budapesti ünnepen

A rossz idő ellenére sok látogatót vonzott az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat csütörtök délelőtt a fővárosban. Az egész napos programsorozaton az idén több családi program is szerepel. A budai Várba látogatókat a Dísz téren magyar termelők és vendéglátósok portékái várják. A magyaros ételek mellett az érdeklődők mézes- és kürtöskalácsot, kézműves söröket, pálinkákat is kóstolhatnak, valamint válogathatnak a fajátékok, ékszerek és bőrdíszműves termékek között.

A Szentháromság téren koncerteken és gyermekprogramokon vehetnek részt az érdeklődők, a Táncsics-börtönben különféle vetélkedőket, kézműves foglalkozásokat szerveznek. A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a Forradalmi forgatag című rendezvény keretében az épület előtt 1848-as huszárok várják a gyerekeket, akik a játékos toborzás mellett fémkatona-öntésen, játékkatona-festésen és ékszerkészítésen is részt vehetnek.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában a kétszáz éve született Görgei (Görgey) Artúr egykori honvédtábornok és hadügyminiszter életét, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban betöltött szerepét ismerhetik meg a látogatók eredeti tablókon és dokumentumokon keresztül. A gyerekek este 6-ig egy öt állomásból álló pontgyűjtő játékon is részt vehetnek.

A Várkert Bazárban egész nap kézműves műhely tartanak a Dunakanyar Népművészeti Egyesület és a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület közreműködésével. Délelőtt a Grimmbusz Produkció A csodálatos lámpás című zenés gyermekszínház előadása szórakoztatta a közönséget. Délután családi örömzenét kínálnak a családoknak a Netz Táncprodukció Aki nem lép egyszerre című előadásán. Este 7-kor Meddig ünnepeljük még március 15-ét? címmel ünnepi irodalmi estet tartanak Nényei Pál, Szabó Borbála és Végh Zsolt közreműködésével.

A Budapesti Történeti és Vármúzeum a programjai történelmi sétával és tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket. A Magyar Nemzeti Múzeumban egy feltételezhetően 1848/1849-es magyar nemzetőrről készült korabeli dagerrotípiát állítanak ki március 25-ig. A múzeumba a belépés csütörtökön ingyenes. A Petőfi Irodalmi Múzeumban bárki kipróbálhatja Landerer és Heckenast nyomdagépét, készíthet ünnepi hajfonatot, emellett megnyílik az Ország(h), város, híres ember. Arany János és a fényképezés című kiállítás is.