Újabb bírság a B1 Tv-nek Radu Banciu műsorvezető magyarellenessége miatt

Kőrössy Andrea 2018. március 13., 17:54

Harmincezer lejre bírságolta kedden az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a B1 Tv-t a Lumea lui Banciu (Banciu világa) című műsor szeptember 19-ei adásában elhangzott magyarellenes kijelentések miatt – írja a News.ro hírügynökség.

Radu Banciu Fotó: Adevarul.ro

Ebben a magyarellenességéről ismert Radu Banciu műsorvezető arról beszélt, hogy meg kell jelennie az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) előtt, miután Benkő Erika Kovászna megyei parlamenti képviselő panaszt tett a székelyudvarhelyi Kaufland-ügy kapcsán egy korábbi adásban tett kijelentései miatt.

A szeptemberi műsorban Banciu hosszasan ecsetelte, hogy megszerezte az RMDSZ-es politikus által iktatott panaszt, amely tele van helyesírási és nyelvtani hibával. A B1 műsorvezetője szerint ezzel Benkő Erika bebizonyította, hogy nem tudja magát helyesen kifejezni románul, amit „szégyenletes főleg olyasvalaki számára, aki a parlamentben dolgozik”.

Banciu egyenesen arra ragadtatta magát, hogy feltette a kérdést: „nem szégyelli magát, hogy így dolgozik a parlamentben, vagy netán kémkedni ment oda?”.

A tévé munkatársa a CNCD-t, illetve Asztalos Csaba elnököt is bírálta, szerinte a testület „egy vicc”, amely „az állampolgárok ellen dolgozik”. Banciu abbéli meglátásának is hangot adott, hogy az autonómia teljességgel törvénytelen, hiszen ha létrejön egy önrendelkező államrész, ott szerinte betiltják a román nyelvet.

Radu Herjeu újságíró, a CNA tagja a tanács ülésén úgy fogalmazott: Banciu egy-egy 10 másodperces megnyilvánulására több száz panasz is érkezik, tehát jogos a feltételezés, hogy a műsorvezető politikai hovatartozástól függetlenül sokaknak nincs ínyére. Hozzátette:

nem érti, hogyan lehet megengedni, hogy valaki hétről hétre ilyen hangnemben beszéljen a tévében, szerinte a CNA-nak meg kellene próbálnia véget vetnie ennek.

A B1 Tv-t nem először bírságolja meg az audiovizuális tanács Radu Banciu megnyilvánulása miatt: legutóbb januárban róttak ki 12500 lejes bírságot Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári elnöke feljelentése nyomán. Fancsali azt követően panaszolta be a műsorvezetőt, hogy a székelyudvarhelyi Kaufland-ügyet kommentálva veszélyforrásként említette a magyar kisebbséget, és felelőssé tette a közösséget az országban felmerülő összes interetnikus konfliktusért.

{K1}