Büntetné Dragnea Románia „lejáratóit”: a PSD elnöke törvénnyel lépne fel az országot külföldön bírálók ellen

Balogh Levente 2018. március 14., 10:02

Liviu Dragnea, a kormányzó PSD és a képviselőház elnöke szerint szükséges egy olyan törvény, amely révén szankcionálhatóak lennének azok, akik külföldön „lejáratják” Romániát.

Liviu Dragnea a törvényről: nem tudom, hogy, de más országokban lehetséges az ilyesmi Fotó: PSD

Törvényt akar a Romániát külföldön „lejáratók” ellen Liviu Dragnea. A kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn este a România TV-nek nyilatkozva beszélt erről.

Több párttársammal is beszéltünk, és abban állapodtunk meg, hogy kidolgozunk egy törvényt, (...) amely lehetőséget ad a román államnak arra, hogy szankcionálja ezeket a dolgokat,

mivel ezek az emberek, mint Monica Macovei és egyéb európai parlamenti képviselők, akik hazudoznak a saját hazájukról, akik lejáratják a saját hazájukat, sok kárt okoznak, ami miatt elveszítjük a szuverenitásunkat, a méltóságunkat, a tiszteletet, és nem nyerünk semmit sem cserébe” – hangoztatta Dragnea.

A politikus szerint olyan törvényre van szükség, amely lehetővé teszi a román állam számára, hogy „helyreállítsa ezeket a dolgokat”. „Nem tudom hogy, de más országokban lehetséges az ilyesmi. Az ember nem lehet közönyös és inaktív. Önöknek jól esik, ha az országunkról hazugságokat terjesztve ennyi rossszat mondanak? Hogy hazugságokat mondjanak? Nem bűncselekményről beszélek, de valakinek fizetnie kell.

Persze ez érinti a szabad véleménynyilvánítást, de ez nem jelenti azt, hogy lejáratni is szabad”

– mutatott rá Dragnea.

Lapunk kíváncsi volt arra, hogyan érintheti egy ilyen törvény a romániai kisebbségi helyzettel kapcsolatos, külföldön elhangzó bírálatokat, hiszen

amennyiben valóban elfogadnának egy ilyen jogszabályt, arra hivatkozva akár azon magyar politikusok vagy civil szervezetek képviselői ellen is eljárás indulhatna, akik például az Európai Parlamentben hívják fel a figyelmet a romániai visszásságokra, vagy a sérelmeket felsoroló dokumentumokat juttatnak el az illetékes európai fórumokhoz.

Toró Tibor politológus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa, aki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által a Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Chartájának romániai betartásáról készült, az Európa Tanácshoz benyújtott hivatalos jelentéshez csatolt árnyékjelentést készítő munkacsoportot vezette, a Krónikának elmondta: az árnyékjelentések szerzőit elvileg nem fenyegetheti ilyen veszély.

„Amennyiben elfogadnák a törvényt, dikerkt módon nem befolyásolná az ilyen folyamatokat, mivel nemzetközi dokumentumok rögzítik, hogy az ilyen témákban ki kell kérni a civil szféra véleményét is. És persze az is egyértelmű, hogy mindenkinek jogában áll hangot adni a véleményének. Ha azonban ez valamiért problémás, akkor a nemzetközi szerződések arra is lehetőséget adnak, hogy az árnyékjelentések szerzői megőrizhessék a névtelenségüket. Sőt amennyiben a jelentés készítői olyan országban élnek, ahol veszélyben van a szólásszabadság, még azt is kérhetik, hogy ne is hozzák teljes egészében nyilvánosságra az árnyékjelentést” – mutatott rá Toró.

Az már más kérdés, hogy a nyilvános kijelentésekkel mi lesz a helyzet, de amennyiben valóban elfogadnának egy ilyen törvényt, azt természetesen azonnal jelenteni kell az illetékes nemzetközi szervezeteknél, amelyek elmarasztalnák Romániát”

– szögezte le a Krónikának Toró Tibor, aki azt is hozzátette: nem hiszi, hogy a kormány tényleg meg merné lépni, hogy elfogadtasson egy ilyen törvényt. Balogh Levente

Dragnea: megfojtja Romániát a párhuzamos állam

A PSD elnöke a kormánypártok kommunikációs stratégiáját folytatva ismét a „párhuzamos állam” negatív hatásairól beszélt. Dragnea szerint a párhuzamos állam olyan polip, amely megfojtotta Románia fejlődését, Klaus Johannis államfő pedig egyike a rendszer kedvezményezettjeinek. Úgy vélte ugyanakkor, hogy nem világos, miért érzi úgy az államfő, hogy védelmet kell nyújtania a párhuzamos állam egyes részeinek.

„Annyi rosszat tettek és tesznek, hogy ez már nem maradhat büntetlenül. A párhuzamos állam egyének olyan, sajnos nagy csoportja, elképzelhetetlen leágazásokkal, amely törvénytelenül és illegitim módon gyakorolja az államhatalmat, átvéve a demokratikus úton megválasztott legitim hatalom helyét" – mutatott rá Dragnea.

A politikus szerint a párhuzamos államhatalmat a titkosszolgálatok, az ügyészek egy része, a kormányőrség tagjai, pénzügyőrök, adóellenőrök, rendőrök, vámosok és a magánszféra képviselői alkotják. Úgy vélte, ez a csoport nem csupán a fejlődést akadályozta, de embereket tett tönkre, vetett börtönbe, bűnözőket hagyott futni, idegen érdekeket szolgált, a románokkal szemben külső gazdasági érdekeket védett, és pártok belső választásaiba, valamint az országos választásokba, a kormányalakításba is beavatkozott, emellett bűnvádi dossziékat fabrikál vagy nyomozásokat zárat le.