Csak a kormányfővel hajlandók tárgyalni a marosnémeti hőerőmű spontán sztrájkba lépett alkalmazottai

Hírösszefoglaló 2018. március 13., 11:12

Mintegy 80 alkalmazott kezdett spontán sztrájkba kedd reggel a Déva melletti Marosnémetiben (Mintia) működő hőerőműnél. Csak a miniszterelnökkel hajlandók tárgyalni, de várják a helyszínre a két kormánypárt elnökét is.

Az Agerpres hírügynökség szerint az elégedetlenség egyik oka, hogy nem kapnak támogatást az államtól a hőerőmű megmentésére, másrészt, hogy a Hunyad megyei energetikai konszern (CEH) az alkalmazottak társadalombiztosítási hozzájárulásainak csak egy részét utalta át a biztosítónak.

Cristian Iştoc, a Solidaritatea szakszervezet elnöke arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy

a sztrájk nem érinti hátrányosan a termelési folyamatot, ugyanis azok kezdtek tiltakozásba, akik az éjszakai váltásban dolgoztak, vagy éppen szabadidejüket töltik.

A tiltakozók a hőerőmű vezérlőtermében gyűltek össze. Azt követelik, hogy utazzon a helyszínre Viorica Dăncilă kormányfő, valamint a két kormánypárt elnöke, Liviu Dragnea és Călin Popescu Tăriceanu.

Cristian Iştoc, a Solidaritatea szakszervezet elnöke elmondta, csak a miniszterelnökkel hajlandók tárgyalni, de várják a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, Liviu Dragneát és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnökét, Călin Popescu-Tăriceanut is a tárgyalásokra.

Egy politikai döntésről van szó, amelyet a kormánynak fel kell vállalnia. Ha ezt nem teszi meg, készítsen egy bezárási tervet.

Vagy találnak felvevő piacot, ahol az energiát előállítási áron el lehet adni, vagy készítenek egy ütemtervet a bezárásra és elbocsátásra, a végkielégítések kifizetésével” - jelentette ki a szakszervezeti vezető.