Eb-előkészület vésztervekkel: négy helyett csak három bukaresti aréna újjáépítését fejezhetik be 2020-ra

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. március 13., 09:11

Lehetséges, hogy a Dina­mo stadionjának újjáépí­tését nem fejezik be a 2020-as labdarúgó-Euró­pa-bajnokság rajtjáig, ezért a kormány vésztervet is közölt a másik három stadion látványtervének hétfői bemutatásán.

A csillag formájú Ghencea-stadion látványterve Fotó: CNI

Alternatív megoldásokra kényszerülhet Románia a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság társrendezésekor, mert a pályázatban vállalt stadionfejlesztések közül az új Dinamo-aréna felépítése késhet. Ezt már a területfejlesztési miniszter, Paul Stănescu is kénytelen volt beismerni hétfői sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva:

vészhelyzet esetén Ploiești, Giurgiu, Voluntari vagy Mogoșoaia arénája is alkalmas lehet arra, hogy a bukaresti Național Arenában pályára lépő válogatottakat „befogadják”.

„Felvállaljuk, ha nem készülünk el időben az építkezéssel, ugyanakkor fontos, hogy ha késve is, de elvégezzünk minden vállalt beruházást” – fogalmazott a kormányfőhelyettes.

A Ștefan cel Mare úti létesítmény körüli huzavona miatt, mint ismeretes, a beruházás megvalósíthatósági terve még el sem készült, a Steaua, a Rapid és az Arcul de Triumf (Diadalív) stadionok viszont zöld jelzést kaptak a kormánytól.

A giulești-i aréna Fotó: CNI

Stănescu biztos abban, hogy ezek határidőre, 2020 tavaszára elkészülnek. Manuela Pătrășcoiu, az Országos Beruházási Vállalat (CNI) ügyvezető tanácsának elnöke emlékeztetett arra, hogy csak a ghenceai arénát bontják le teljesen, és építik újjá, a giulești-i és az első kerületben található – rögbimeccseket befogadó – stadion esetében csak részleges bontás kell a korszerűsítéshez. Hétfőn immár a látványterveket is bemutatta a sajtónak, amelyek alapján

a Steaua arénája tízszögű, csillag formájú épület lesz, míg a giulești-i Valentin Stănescu-aréna hagyományos vonalvezetések mellett újul meg.

Tanácsadói minősítésében Ghe­orghe Popescu közölte, korábban már sikeresen megrendezték Bukarestben az UEFA-kupa döntőjét, ezért ő úgy tekint az EURO 2020-ra mint annak a finálénak a „négyszeres megismétlésére”.

Az Arcul de Triumf-aréna terve Fotó: CNI

Románia, mint ismeretes, korábban a bukaresti Național Arenával pályázva nyerte el a jubileumi kontinensviadal három csoportmérkőzésének és egy nyolcaddöntős összecsapásának a rendezési jogát, ám ehhez komoly infrastrukturális fejlesztéseket ígértek. Ezek között szerepelt a négy aréna korszerűsítése, hogy azokat a válogatottak edzőpályaként használhassák a torna idején. A hazai fejlesztési vállalat hivatalos honlapja alapján egyébként

országos szinten további 400 futballpályát is építeni fognak az EURO 2020-as program részeként, és attól függetlenül még legalább öt sportcsarnok kivitelezésére is vállalást tettek.

Belgiumtól korábban épp a stadionépítések késlekedése miatt vették el a rendezés jogát, ezért 12 ország 12 városára hárul a londoni fináléval záruló EURO 2020 megszervezése. Magyarországon Budapest ad otthont három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntős összecsapásnak.