Képmutatásnak tartaná a sztrájkot az egészségügyben a bukaresti szaktárca vezetője

Krónika 2018. március 12., 18:42

Nem csökken az egészségügyben dolgozók bére, nincs tehát ok arra, hogy általános sztrájkba lépjenek – jelentette ki Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter szerint indokolatlan a dolgozók sztrájkja Fotó: Libertatea

A tárcavezető ezzel az egészségügyben dolgozókat tömörítő Sanitas szakszervezet korábbi bejelentésére reagált, miszerint március 20-án, 22-én, 27-én és 29-én sztrájkőrséget állnak a munkaügyi, az egészségügyi és a pénzügyminisztérium épülete előtt, áprilisban tiltakozó nagygyűlést szerveznek, közben aláírásgyűjtésbe kezdenek az általános sztrájk kirobbantása érdekében.

{K1}

„Ahogyan azt láthatták, azok a bérek nem alacsonyak. Amíg nem csökkennek a fizetések, nem indokolt az általános sztrájk. Képmutatás lenne a Sanitas részéről, ha általános sztrájkot robbantana ki. De azt hiszem, tudunk tárgyalni, minden problémára lehet megoldást találni” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy kedden újabb egyeztetésre ülnek össze a Sanitas képviselőivel.

A tárcavezető hangsúlyozta, az egészségügyben dolgozók nettó jövedelme emelkedik, az adminisztratív személyzet esetében pedig a 2018 januárjában alkalmazott pótlékrendszer marad érvényben.