Önerőből fejezi be a nagyenyedi önkormányzat a vár bástyáinak és falának felújítását

Pap Melinda 2018. március 12., 10:24

A vártemplom felújításával párhuzamosan még idén befejezné a bástyák és a várfal korszerűsítését a nagyenyedi önkormányzat, mely saját költségvetéséből el is különítette a pénzt erre a célra.

A nyolc bástya közül hatot már felújítottak Fotó: Sántha Imre Géza/Hereditatum.ro

Még idén befejezné a nagy­enyedi vár utolsó két bástyájának és a várfalnak a restaurálását a helyi önkormányzat, lezárva ezzel a több éve leállt felújítási projektet.

A városvezetés el is különítette a pénzt a célra a 2018-as költségvetésből, a terv elkészült, jelenleg a közbeszerzési eljárás zajlik – mondta el a Krónikának Lőrincz Helga alpolgármester.

Azt remélik, még idén elkészülhetnek a két bástya után a várfal teljes felújításával is. A Fehér megyei kisváros vártemplomát körülvevő várfal nyolc bástyája ugyanis az önkormányzat tulajdona, míg az istenháza és annak udvara a református egyházé. Az egyház a várfalhoz épített Bethlen-kastélyt is visszakéri, az épület – melyben Nagyenyedre való költöztetése után rövid ideig a kollégium is működött – ügye évek óta a restitúciós bizottság előtt van. Holott sürgős lenne a felújítása, mondta az alpolgármester, mivel az ingatlan állapota nagyon leromlott.

„Szomorú a helyzete, mert javításokra szorul, az egyház nem fektet bele, amíg nem az övé, az önkormányzat pedig már nem fordíthat erre pénzt” – magyarázta Lőrinc Helga a restitúciós döntés késése miatti áldatlan helyzetet.

Az épületben sokáig a város történelmi múzeuma működött, de a nem megfelelő körülmények miatt ki kellett költöztetni, így ma üresen, kihasználatlanul áll, mondta az alpolgármester.

Amúgy – mint arról beszámoltunk – idéntől nemcsak a várfalon, hanem a várudvaron is zajlik majd a munka, ugyanis többéves várakozás után kívül-belül felújítják, restaurálják Nagyenyed egyik jelképét, a református vártemplomot.

A várudvaron található református templom is megújul Fotó: Virgil Pop/Hereditatum.ro

A vissza nem térítendő uniós támogatásból megvalósuló beruházásra már tavaly júniusban aláírta a szerződést a pályázó egyházközség a központi fejlesztési ügynökséggel, jelenleg a tervezési folyamat zajlik, mondta el korábban a Krónikának Tóth Tibor László református lelkipásztor.

A református templom helyreállítására közel 3,6 millió eurós támogatást ítéltek meg a Regionális Operatív Program (POR) keretében, a projekt szerint a 16,2 millió lejes beruházásból 15,8 millió lej a vissza nem térítendő uniós támogatás.

Tóth Tibor László elmondta: december 8-án járt le a tervező kiválasztására kiírt tender, így jelenleg a felújítási terv elkészítése zajlik, ezt követően kerül sor a kivitelező kiválasztására. A nyertesnek 30 hónap áll rendelkezésére, hogy korszerűsítse a kora középkori épületet, rövidebb időszakra ki is kell költöznie a gyülekezetnek az istenházából.

A nagyenyedi vártemplom rég megérett a felújításra, elsősorban a tartószerkezetével vannak gondok, ennek megerősítésére pár éve önerőből találtak ideiglenes megoldást.

A mostani felújítás 14 éves folyamat eredménye, Nagyenyed jelképének állapota ugyanis évtizedek óta romlik, és bár korábban sikerült megnyerni egy pályázatot, végül nem valósult meg a projekt. Az EU-s alapokból megvalósuló teljes körű felújítás során a statikai problémák szakszerű megoldása mellett a műemlék külső és belső restaurálására is sor kerül. A torony felújítását követően a nyolc emeleten kiállítótereket hoznak létre.

{K1}

A nagyenyedi református vártemplom az egykori vár része, tornya eredetileg a vár őrtornya volt, 1222–1239 között épült, a templomhajó toronyhoz való hozzáépítését 1480-ban fejezték be. Mivel az évszázadok során többször megrongálódott, több építészeti stílus keveréke: az eredetiben megmaradt szentélyhez és román stílusú toronyhoz késő barokk, háromhajós templombelső társul, külseje pedig gótikus. A toronynak nyolc emelete van, 61 méter magas.