Lázár János szerint nem állt szándékában a bécsiek megbántása

MTI 2018. március 08., 16:54

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a bevándorlás következményeire és hatásaira akart rávilágítani a kedden Bécsben készült, a bevándorláshelyzettel kapcsolatos Facebook-videójával.

Lázár János a Bécsben készített felvételen

A tárcavezető ezt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte, miután Gernot Blümel osztrák kancelláriaminiszterrel tárgyalt, akivel – elmondása szerint – jó hangulatú beszélgetésen tisztázták, hogy az osztrák fővárosban tett keddi magánlátogatása nem érinti a kétoldalú osztrák-magyar kapcsolatokat.

A fideszes politikus kifejtette: a videóban Bécs egyik városrészében szerzett tapasztalatait akarta bemutatni, nem állt szándékában a bécsiek megbántása. A miniszter kifejtette, Magyarországnak szólt a felhívás, azt szerette volna érzékeltetni, hogy az egy választás lehetősége, milyen lesz Budapest vagy más magyar nagyvárosok. „Még van arra lehetőség, hogy április 8-án Magyarország elkerülje, hogy bevándorlóország legyen” – idézte az MTI Lázár Jánost.

Az Ausztriában nagy visszhangot kiváltó videón a magyar miniszter egyebek mellett arról beszélt, hogy Bécs Favoriten városrészében, ahol 20 évvel ezelőtt még nem voltak bevándorlók, az eredeti osztrák lakosságból már csak nyugdíjasok maradtak.

Mint mondta, meg akarta kérdezni néhány bevándorlótól, hogyan érzik magukat Bécsben, de nem tudtak válaszolni, mert nem beszéltek németül.

Szólt a kerületben uralkodó állapotokról, a piszokról, rendetlenségről és arról is, hogy sok bécsi iskolában már nincsenek fehér gyermekek, csak muzulmánok és közel-keletiek. A Facebook szerdán eltávolította a videofilmet, később azonban újra visszahelyezte, amit az anyag hírértékével indokolt.

Sebastian Kurz kancellár több más osztrák politikustól eltérően nem háborodott fel a videofilmen – közölte internetes portálján az Österreich című osztrák lap. „Fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló egymás mellett élés, de világos, hogy imitt-amott problémák vannak, amelyekről beszélnünk kell” – szögezte le állásfoglalásában az osztrák kancellár. Kurzcal szemben éles bírálattal illette Twitter-bejegyzésében a videót Renate Brauner, a bécsi városi tanács ellenzéki, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) gazdasági tanácsosa. Mint írta, büszke bécsiként „a legélesebben tiltakozik” szülővárosának ilyetén bemutatása ellen. „Megdöbbentett és megrémített bennünket, hogy egy politikus ilyen módon becsmérli a szomszédos ország fővárosát. Személy szerint csak azt tudom kívánni a magyaroknak, hogy nekik is olyan városaik legyenek, mint Bécs” – fogalmazott az osztrák politikus.

A kormánykoalícióhoz tartozó szabadságpárti (FPÖ) Dominik Nepp alpolgármester viszont „aránytalannak” és a két szomszéd ország közötti baráti kapcsolatok fényében „nem éppen udvariasnak” minősítette a videofelvételt. Barbara Novak,  az SPÖ bécsi tartományi vezetője „teljességgel légből kapott ijesztgetésnek” nevezte a videót, egyúttal bocsánatkérésre szólította fel Lázár Jánost. A Die Welt című német napilap megjegyezte: a felvételen mutatott utcán a valóságban – a magyar politikus szavaival ellentétben – nincs sem piszok, sem rendezetlenség. A lap kiemelte, hogy Orbán Viktor szinte kizárólag az idegenellenes retorikára alapozza választási kampányát, Lázárt pedig a magyar menekültpolitika keményvonalasának nevezte.