Folytatódik a táblahiszti: megbírságolták a Maros Megyei Tanácsot a kétnyelvű határjelző kihelyezése miatt

Gyergyai Csaba 2018. március 08., 15:41

Nincs kizárva, hogy másodszor is eltávolítják a Maros és Fehér megye határát Ádámos és Küküllővár között átszelő megyei út mentén felállított kétnyelvű táblákat. A közlekedési rendőrség bírságot szabott ki, mível a táblák nem rendelkeznek rendőrségi engedéllyel.

Fotó: Facebook/Péter Ferenc

Folytatódik a magyarellenes hisztériakeltés a Maros megye határát jelző, román és magyar nyelvű táblák miatt. A gyűlölködő megnyilvánulásairól ismert Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) parlamenti képviselője egy Facebook-bejegyzésben jelentette be szerdán, hogy átiratot kapott a Maros megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályától, miszerint

a Maros Megyei Tanács által a Fehér és Maros megye határánál – második nekifutásra – kihelyezett kétnyelvű tábla nem rendelkezik a közlekedési rendőrség engedélyével, ezért megbírságolták a megyeháza útkezelő igazgatóságát.

Az Agerpres hírügynökség által idézett rendőrségi átirat szerint az útkezelő hatóságnak 3045 és 14 500 lej közötti büntetést kell fizetnie. „Íme tehát, a rendőrök nem engednek a politikai vagy adminisztratív nyomásnak, még akkor sem, amikor a törvényellenes intézkedéseket maga a megyei tanács elnöke, Péter Ferenc kezdeményezi” – fogalmazott a parlamenti képviselő.

Péter Ferenc egyébként csütörtöki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta, megkapták a közlekedési rendőrség átiratát, s majd a megyei tanács jogászainak véleményezése alapján döntenek a további lépésekről.

A megyei tanács elnöke hozzátette: a vitatott megyehatárjelzőket ezúttal nem távolították el. 

Amint arról korábban beszámoltunk, a Maros és Fehér megye határát Ádámos és Küküllővár között átszelő megyei út mentén felállított kétnyelvű táblákat február elején Florin Romannak, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselőjének kirohanását követően a Maros megyei tanács leszereltette a Fehér megyei önkormányzat felszólítására.

Míg Romannak az volt a kifogása, hogy kétnyelvű táblák kihelyezése indokolatlan és törvényellenes, mivel Fehér megyében a magyar lakosság aránya az öt százalékot sem éri el, időközben kiderült, hogy a Maros Megyei Tanács útkezelő igazgatósága „rosszul célzott”: a megyehatárjelzőket nem Maros megye területére helyezték el korábban, hanem tévedésből Fehér megye közigazgatási területére. A Maros megyeiek pár órával később korrigálták a hibát, és újra felszerelték a kétnyelvű táblákat – ezúttal a megye adminisztratív területén –, amelyek miatt most a közlekedési rendőrség bírságot szabott ki.

{K1}