Klaus Johannis: ne a bűnözők írják a törvényeket!

Balogh Levente 2018. március 07., 17:14

Egyesek megpróbálják csorbítani az ügyészek függetlenségét azt állítva, hogy az igazságügy-miniszter irányítása alatt kell a tevékenységüket végezniük – mondta Klaus Johannis államfő a legfőbb ügyészség tavalyi mérlegének ismertetésén.

Fotó: Presidency.ro

„A polgárok nem akarják, hogy a bűnözők írják a törvényeket, az ügyészek és a bírák pedig a politikum alárendeltjeivé váljanak” – jelentette ki szerdán Klaus Johannis államfő a legfőbb ügyészség 2017-es tevékenységének ismertetőjén. Az elnök burkoltan ismét bírálta Tudorel Toader igazságügy-minisztert, aki miniszteri hatáskörére hivatkozva kért jelentést az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészének tevékenységéről, majd az abban szereplő, alkotmánysértésről és hivatali visszaélésről szóló megállapítások nyomán a főügyész leváltását kezdeményezte.

Johannis emlékeztetett: az utóbbi időben szokásssá vált az ügyészek jogállásáról vitatkozni, és ennek részeként szerinte egyesek szándékosan félremagyarázzák a tényeket, hogy gyengítsék a közvádlók függetlenségét. „Gyakran emlegetik az alkotmány azon cikkelyét, amely azt rögzíti, hogy az ügyészek az igazságügy-minisztérium fennhatósága alatt tevékenykednek.

Szeretném tisztázni: az alkotmány azt mondja ki, hogy az igazságügy-minisztérium fennhatósága alatt, nem pedig az igazságügy-minisztérium irányítása alatt fejtik ki tevékenységüket. Ez csak az ügyészi hatalom gyengítésére tet kísérlet, ami elfogadhatatlan”

– mutatott rá az államfő.

Tudorel Toader közösségi oldalán reagált az államfő szavaira, leszögezve: senki sem mondta, hogy az ügyészeknek az igazságügy-miniszter irányítása alatt kell végezniük a feladatukat.

Johannis szerint az utóbbi időben elterjedt az a politikai diskurzus, amely egyre jobban aggódik a jogerősen elítélt személyek miatt. „Megpróbálják azt a hamis képet kelteni, hogyy az ügyészek a nép ellenségei. Ez nem így van, sőt: a barikád egyazon oldalán állnak azokkal, akik be kívánják tartatni a törvényeket. Legyen egyértelmű: az alkotmány nem szavatolja a törvénysértők nyugalmát. Senki sem áll a törvények fölött, a polgárok egyenlőek a törvény előtt. Nem lehetnek privilégiumok és diszrimináció. Az ügyészeknek és bíráknak kell felügyelniük arra, hogy ezeket az elveket be is tartsák” – hangoztatta az elnök.

Hozzátette, egyértelmű és kiszámítható törvényi szabályozás szükséges annak érdekében, hogy a bíráknak és ügyészeknek ne a politikai többség parancsait kelljen végrehajtaniuk. Az elnök ugyanakkor megjyegezte: hatékonyabbá kell tenni az ügyészek munkáját, országos szinten pedig a bűnmegelőzésre kell helyezniük a hangsúlyt.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész az 1990-es bányászjárást, az államkasszát 14,1 millió lejjel megkárosító álforradalmárok ügyét, illetve a Hexi Pharma-botrányt emelte ki az általa vezetett intézmény által tavaly vizsgált, és vádemelésssel végződött legfontosabb ügyek közül a legfőbb ügyészség 2017-es tevékenységének szerdai ismertetésén. Elmondta,

tavaly az ügyészségek össszesen 1 752 067 ügyben vizsgálódtak, ebből 533 040-et oldottak meg, és 59 839 személy ellen emeltek vádat. Ezek közül 3882 volt kiskorú. 6092 személyt helyeztek előzetes letartóztatásba.

A bíróság elé állított személyek közül 20 380-an közlekedési bűncselekményt követtek el, többségük alkoholos vagy más tudatmódosító szer alatti befolyásoltság alatt vezetett. Családon belüli erőszak miatt 1491 személy ellen emeltek vádat, az áldozatok száma ezekben az esetekben 1265 fő, közülük 845-en kiskorúak. Tavaly összesen 1036 személyt mentettek fel jogerősen a bíróságok.