Ismét üzent Bocnak a többnyelvű helységnévtáblák ügyében a Musai-Muszáj

Krónika 2018. március 07., 15:52

Újra kihelyezte a kolozsvári polgármesteri hivatal udvarára a háromnyelvű helységnévtáblával felszerelt biciklijét a Musai-Muszáj, a civil akciócsoport Emil Boc polgármesternek is üzent.

Fotó: Facebook/Musai-Muszáj

Újfent üzent Emil Boc kolozsvári polgármesternek a Musai-Muszáj civil kezdeményező csoport, így hívva fel a figyelmet a kincses város több bejáratánál még mindig hiányzó háromnyelvű helységnévtáblák ügyére.

A civil csoport szerdán Facebook-oldalán számolt be arról, hogy „helyreállították” a polgármesteri hivatal udvarán parkoló musai-mobilt, azaz visszatették a háromnyelvű táblát a városháza udvarára leparkolt kerékpárra. Emellett reggel egy dokumentumot is iktattak a hivatalban, melyben tájékoztatják Emil Boc polgármestert „a fejleményekről és arról, hogy nemrégiben a hivatal udvarán lopás történt”.

„Szeretnénk, ha az installáció emlékeztetné a hivatal munkatársait arra, hogy egy év után igazán ideje lenne kihelyezni a többnyelvű táblákat oda, ahonnan még hiányzik” - írta a közösségi oldalon a Musai-Muszáj kezdeményező csoport.

Mint arról beszámoltunk, a Musai-Muszáj akciócsoport tagjai február 21-én, az anyanyelv világnapján villámcsődületet tartottak Kolozsvár főterén, melyben arra hívták fel a figyelmet, hogy egy évvel a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezésére kötelező bírósági ítélet meghozatala után a polgármesteri hivatal a 16-ból még mindig csak négy helyszínen helyezte ki a feliratokat. Rámutattak, Emil Boc polgármester tavaly április 7-ei sajtótájékoztatóján ígéretet tett arra, hogy egy–másfél hónapon belül kiteszik a – háromnyelvű, a kincses város román, magyar és német megnevezését is tartalmazó – táblákat Kolozsvár mindegyik be- és kijáratához, ez azonban azóta sem történt meg.

{K1}

A civil akciócsoport tagjai ezért többnyelvű helységnévtáblával felszerelt biciklit lakatoltak le a kolozsvári polgármesteri hivatal udvarán, így hívva fel az illetékesek figyelmét a mulasztásra.

Hangsúlyozták: a bicikli nem hirdetőtábla vagy reklám, hanem a szólásszabadság jegyében a jogállamiságért véghezvitt művészeti performansz.

{K2}

Ennek ellenére még tizenöt órát sem tűrték a kerékpáron elhelyezett háromnyelvű helységnévtáblát, melyet ismeretlenek eltávolítottak a kétkerekűről.

A Musai-Muszáj rendőrségi feljelentést tett az ügyben a kolozsvári rendőrségen rongálás vádjával.

Az ügy fejleményeiről a rendőrségen is érdeklődtünk, írásban elküldött kérdéseinkre tíz napon belül ígértek választ.