Az ékszerek árának drasztikus emelkedéséhez vezethet a kormány rendelete

Krónika 2018. március 07., 12:59

Akár meg is kétszereződhet a platina, arany vagy ezüst ékszerek ára, miután egy múlt héten elfogadott sürgősségi kormányrendelet arra kényszeríti a romániai ékszerészeket, hogy az értékesített darabokat lássák el a román állam bélyegével.

Fotó: Haáz Vince

Ugyan a jogszabály célja a hamisítványok kiküszöbölése, az ékszereket értekesítő kereskedők arra hívják fel a figyelmet, hogy az intézkedés kemény drágulási hullámba torkollhat. Jelen pillanatban a nemesfémekből készült ékszerekre két bélyeg kerül: az egyik jelzi, hogy miből készült, a másik pedig a gyártó garanciája.

A most elfogadott rendelet július elsejétől teszi kötelezővé az állam bélyegét – ez egy nagyon pici jelzés lesz egyébként, amit csak nagyítóval lehet látni, de garantálja, hogy eredeti ékszerről van szó.

A jogszabály arra nem tér ki, hogyan fog kinézni a jelzés, a romániai ékszerészek szövetsége azonban azt mondja, egy bölényfej lehet.

„Leállhat a nemesfémek piaca, és hatalmas válság alakulhat ki. Július elsejétől valószínűleg minden eladásra kínált ékszert hirtelen vissza kell vonni a piacról” – kongatta meg a vészharangot a Digi 24 hírcsatornának nyilatkozva Adriana Iliaş, az ékszerészek szövetségének elnöke. Mint rámutatott,

komoly fejtörést okoz a szakmabelieknek az elkövetkező három hónap. Elsősorban meg kell oldaniuk, hogy az ékszerek biztonságban, páncélautókkal eljussanak oda, ahol a bélyeggel ellátják azokat, ugyanakkor meg kell fizetniük a bélyegzéssel járó költségeket minden egyes eladásra szánt nemesfém tárgy esetében.

Ez az összeg a hírcsatorna információi szerint 0,79 bani és 11 lej között váltakozik a termék függvényében, ez pedig vissza fog köszönni az ékszerek árában is. Mint egy ékszerekkel kereskedő vállalkozó rámutatott, a megnövekedett költségeket gyakorlatilag a vevő fogja állni, így pedig egy-egy ékszer kétszer, akár háromszor is többe kerülhet az év második felében, mint most.

Romániában jelen pillanatban mintegy 3500 cég forgalmaz ékszereket, számuk 2015-höz képest a felére csökkent.