Terrorcselekménynek minősítették a KMKSZ-iroda elleni támadást

Hírösszefoglaló 2018. március 06., 16:35

Terrorcselekménynek minősítette a Kárpátalja megyei ügyészség a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodája ellen február 27-én elkövetett pokolgépes támadást.

Volodimir Kondratenko (középen), a pokolgépes támadás egyik feltételezett elkövetője kommandósok őrizetében Fotó: MTI

Az ügyről a sajtónak nyilatkozó Viktoria Popovics ügyészségi szóvivő közölte, a KMKSZ-székház elleni támadással azért foglalkozik az ungvári városi-járási bíróság, mert ennek a testületnek az illetékességi körébe tartozik a város területén elkövetett bűncselekmények vizsgálata. Hozzátette, a bíróság kedden dönt a robbantásos támadás két kropivnickiji illetőségű feltételezett elkövetőjének előzetes letartóztatásáról – adták hírül kárpátaljai ukrán hírportálok.

A szóvivő azt is elmondta, hogy

az ügyészség a gyanúsítottak előzetes letartóztatását indítványozza óvadék ellenében történő szabadlábra helyezésük lehetősége nélkül.

Jelezte, hogy az eljárást idegen vagyontárgy megsemmisítése és megrongálása címén indították, ehhez társította hétfőn az ügyészség a terrorcselekmény elkövetésének ügyét. Közlése szerint folyik a nyomozás és a gyanúsítottakat kihallgatása. A hatóságok egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, milyen indokból robbantottak a KMKSZ székházánál – mondta.

A Cserkasziban élő feltételezett robbantót hétfőn szállították Ungvárra, az ügyészség vele szemben is előzetes letartóztatást indítványozott. A KMKSZ-székház ellen február 27-én elkövetett támadás három feltételezett elkövetőjét vasárnap vették őrizetbe az ukrán rendőrség munkatársai. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hétfőn azt mondta: Moszkvához, a Kremlhez és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz (FSZB) forduljon az, aki azt bizonygatja, hogy Ukrajnában magyarellenes hangulat uralkodik, sőt magyarellenes kampány zajlik.

Klimkin szavai szerint „tökéletesen világossá” vált, hogy az ungvári KMKSZ-székház ellen múlt héten elkövetett robbantásos merénylet felbujtója a hivatalosan Moldovához tartozó, egyetlen ENSZ-tagállam által el nem ismert, szakadár Dnyeszter menti köztársaságba menekült, olyan területre, amelyet „százszázalékosan az FSZB tart ellenőrzése alatt”.

{K1}

Az ukrán diplomácia vezetője kifejezte meggyőződését, hogy Moszkva nem fog felhagyni Kárpátalján a helyzet destabilizálásával.

„Ennek következetesen ellen kell állnunk” – hangsúlyozta. Kifejtette, hogy a későbbi destabilizációs törekvések megakadályozása érdekében a külügyminisztérium rendszeres konzultációkat folytat a belügyi tárcával és az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU). „Megállapodtunk abban, hogy megerősítjük ottani (kárpátaljai) jelenlétünket. Nem hagyjuk, hogy fenyegessék a magyarokat” – szögezte le a külügyminiszter.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központi irodáját február 4-én felgyújtották, majd február 27-én pokolgépes támadást követtek el ellene.