Parkot akarnak az akvapark helyett – a kolozsvári civilek szerint Boc zöldövezetnek ígérte az értékes területet

Pap Melinda 2018. március 06., 15:56

Nem nyerte el mindenki tetszését Emil Boc kolozsvári polgármester akvaparképítésre vonatkozó múlt heti bejelentése, egy civil szervezet ugyanis azt állítja, a kiszemelt területet korábban parknak ígérte a városvezetés.

Fotó: Facebook/SOS Parcul Est

A Fenntarthatóan Szervezett Társadalom (Societate Organizată Sustenabil – SOS) nevű civil csoportosulás, mint kiderül, maga ajánlotta a városvezetés figyelmébe a tóközi területet, mely meglátásuk szerint kis befektetéssel Kolozsvár legnagyobb zöldövezete lehetne.

A civilek meglepetéssel tapasztalták, hogy az önkormányzat a beígért park helyett akvaparkot és sportbázist tervez a kincses város szerintük legértékesebb, 12 hektáros területére.

A Facebook közösségi portálon közzétett meghívó szerint Keleti park vagy akvapark címmel szerveznek vitafórumot a témában, ahol Adrian Borda, az általános városrendezési terv (PUG) koordinátora mellett építész, tájrendezési szakmérnök, biológus, ornitológus és a civil társadalom képviselői mondanak véleményt az önkormányzat tervéről. A vitafórumot csütörtökön, március 8-án 18 órától tartják a Iulius Mall plázában lévő Cărturești könyvesboltban.

Az SOS képviselői leszögezik, nem ellenzik az akvapark tervét, azonban azt nem a város legnagyobb parkjának területén kellene felépíteni.

A tóközi akvapark terve ellen Adrian Dohotaru független Kolozs megyei képviselő is szót emelt a napokban. A honatya szerint ugyanis az önkormányzatnak egy újabb sportbázis építésével a versenysportot kell támogatnia, inkább a sportolásra, egészséges életmód gyakorlására alkalmas területeket kellene kialakítania az amúgy is kevés zöldövezettel rendelkező városban, számolt be a Ziua de Cluj. Úgy vélte, a területet ingyen kellene a kolozsváriak rendelkezésére bocsátani.
Erre reagálva

Dan Tarcea alpolgármester elmondta, több ezren kérték a városházán az akvapark építését, de eddig nem sikerült megfelelő területet találni a célra. Hozzátette, hogy a térségben egy parkocskát is kialakítanak, és a Vasutas park rendezésével is nő majd a kolozsvári zöldövezetek száma.

{K1}

Mint arról beszámoltunk, Emil Boc polgármester bejelentése szerint az akvapark és sportbázis 12 hektáron terülne el, a 30 millió eurós tóközi beruházás megvalósítását egy magáncégre bízná az önkormányzat.