Fiatal hagyományőrző néptáncegyüttesek találkozója Kolozs megyében

Krónika 2018. március 06., 08:59

Színes programkínálattal várják a résztvevőket a tizennegyedik alkalommal, március 8–10. között rendezendő Ifjúsági Néptánctalálkozón.

Fotó: Bogáncs–Zurboló Egyesület

Március 8-án 20 órakor a kolozsvári Heltai-folkcenterben nőnapi táncházat szerveznek a Harmadik zenekar közreműködésével. Március 9-én 18 órától a mérai kultúrotthon ad otthont a Kolozs megyei magyar néptáncegyüttesek előadásának. 21 órától pedig ugyanitt táncházat tartanak a mérai zenészek, valamint a Rezeda zenekar közreműködésével.

Március 10-én 19 órától a Kolozsvári Magyar Operában szervezik a XIV. Ifjúsági Néptánctalálkozó gálaműsorát, ahol fellépnek a kolozsvári magyar néptáncegyüttesek:

a Morzsabogáncs, az Apróbogáncs, a Kisbogáncs, a Bogáncs, a Kalotaszeg, az Ördögtérgye, az Ördögtérgye- utánpótlás, a Szarkaláb és a Zurboló, valamint a szamosújvári Kaláka és a mérai Cifra. Záróeseményként pedig újabb táncházban vehetnek részt a néptánc-kedvelők 21 órától a Heltai-folkcenterben.

A kolozsvári Ifjúsági Néptánctalálkozó 1992 óta kétévente sorra kerülő ifjúsági néptáncfesztivál, a Kolozs megyei magyar néptánc-együttesek találkozója. Az Ifjúsági Néptánctalálkozó alapvető célkitűzése, hogy a régió fiatal műkedvelő és hagyományőrző néptáncegyütteseinek rendszeres fellépési, „megmérettetési” lehetőséget biztosítson. A találkozó egyben remek alkalom a résztvevő együttesek közötti ismerkedésekre, kapcsolatfelvételekre. A rendezvény főszervezője a kolozsvári Bogáncs–Zurboló Egyesület.