Sok iskola lemondott a képességfelmérő próbavizsga bojkottjáról

Kőrössy Andrea , Molnár Rajmond 2018. március 05., 18:09

A vártnál, illetve a beharangozottnál kevesebb iskolában bojkottálták a hétfőn kezdődött nyolcadikos képességfelmérő próbavizsgát. A szakszervezet nyomásgyakorlásra panaszkodik, de azt egyelőre nem tudni, hogyan bonyolítják le a pótlást.

Archív felvétel Fotó: Kristó Róbert

Nem alakult a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) tervei szerint a nyolcadikosok képességfelmérő próbavizsgájának hétfői bojkottja, a kezdeményezők tájékoztatása szerint ugyanis a több mint 1100 tanintézetből, amely jelezte, hogy csatlakozik a megmozduláshoz, végül kevésben tartották meg az akciót. George Purcaru, a FSLI alelnöke a News.ro hírügynökségnek azt nyilatkozta: a bojkottot a szakszervezeti tagokat érintő nyomásgyakorlás miatt nem tudták megtartani az összes iskolában, ahol ezt tervbe vették.

Több helyszínen módosították a vizsgabizottság összetételét, de olyan esetről is tudunk, hogy a diákokat másik tanintézetbe vitték próbavizsgázni.

Előfordult az is, hogy kifejezetten olyan tanárokat bíztak meg a megmérettetés felügyelésével, akik nem szakszervezeti tagok, közülük sokan már nyugdíjba vonultak” – magyarázta Purcaru.

Az érdekvédelmi tömörülés napközben még nem rendelkezett országos kimutatással, néhány megyéből azonban korábban beérkeztek az adatok, ennek nyomán a FSLI alelnöke közölte, hogy például

Hargita megyében 14, Prahova megyében pedig kilenc tanintézetben bojkottálták a román nyelv és irodalom próbavizsgát

– utóbbiban ehhez képest pénteken még 91 iskola jelezte, hogy csatlakozik a tiltakozáshoz.

Nem tudni, hogyan pótolják az elmaradt megmérettetést

Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő hétfőn nem tudta megmondani, hogyan pótolják a próbavizsgát abban a 14 iskolában, ahol sor került a bojkottra, mint elmondta, egyelőre nem született erről minisztériumi döntés. Sőt még az sem volt világos, miként zajlik kedden és szerdán a másik két tantárgyból a próba.

Görbe a Csíki Hírlappal azt is közölte: a szakszervezeti szövetség előzetes tájékoztatása szerint a megye közel hetven iskolában gyűlt össze megfelelő számú aláírás a megmérettetés bojkottjához, a tanfelügyelőség azonban felhívta a tanintézetek figyelmét arra, hogy a szaktárca utasítása értelmében kötelező módon meg kell tartani a próbavizsgát.

Hargita megyében így végül egy csíkszeredai, három–három székelyudvarhelyi és gyergyószentmiklósi, továbbá egy–egy korondi, szentegyházi, oroszhegyi, székelykeresztúri, zetelakai, almási és gyergyóremetei iskola csatlakozott a tiltakozáshoz.

Kocs Ilona, a FSLI területi megbízottja az üggyel kapcsolatban felháborodását fejezte ki, mint rámutatott, miután a tanfelügyelőség kiadta az utasítást, a legtöbb iskolában hiába nem vettek részt a pedagógusok a vizsgán, az igazgatók más kollegákkal közösen megíratták a teszteket a nyolcadikosokkal. „Tizennégy iskola volt kivétel a megyében” – nyilatkozta Kocs Ilona.

Beszterce-Naszód megyében a Timp Online helyi hírportál tájékoztatása szerint mindegyik iskolában lemondtak az akcióról, és

Maros megyében is mindenhol zavartalanul zajlott a megmérettetés,

amint azt Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes közölte a Vásárhelyi Hírlappal. George Purcaru rámutatott: szeretnék folytatni a kormány, illetve a parlament képviselőivel a követeléseikre vonatkozó tárgyalásokat, a napokban pedig arról is döntenek, hogy a szakszervezet milyen további lépéseket tesz ennek érdekében.

180 ezer nyolcadikos vesz részt a próbavizsgán

A FSLI múlt hét végén jelentette be, hogy az ország 28 megyéjében és Bukarestben összesen 1100 iskolában fogják bojkottálni a pedagógusok a hétfőn elkezdődött és szerdáig tartó nyolcadikos képességfelmérő próbavizsgát, azaz egyszerűen nem vesznek részt a megmérettetésen. Az érdekvédelmi szervezet annak nyomán döntött erről, hogy a parlament két házának elnöke nem válaszolt követeléseiket tartalmazó beadványukra. Ebben

többek között azt kérik, mondjanak le a kilátásba helyezett iskola-összevonásokról, a leépítésekről és bizonyos pótlékok eltörléséről, valamint növeljék a fejkvóta összegét.

Az oktatási minisztérium a meghirdetett tiltakozás nyomán felhívást intézett a pedagógusokhoz, hogy ne tegyenek olyat, ami negatívan érinti a diákokat. A 2017/2018-as tanévre vonatkozó adatok szerint egyébként a próbavizsgán országos szinten mintegy 180 ezer nyolcadikos vesz részt. A végzősök kedden matematikából, szerdán pedig magyar nyelv és irodalomból vizsgáznak. A megmérettetés a nyári képességfelmérőhöz hasonló körülmények között zajlik: a tanulók az egész országban egységes tételt kapnak, aminek megoldására két óra áll rendelkezésükre. A jegyek nem kerülnek be a naplóba.