Visszatért a közútkezelő társasághoz a több autópálya építését elbaltázó Neaga

Bálint Eszter 2018. március 05., 09:41

Az országos közútkezelő társaság (CNAIR) igazgatótanácsának tagjává nevezte ki a közlekedési minisztérium március elsejétől Narcis Neagát.

Fotó: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

Aki korábban a közút- és autópálya-építésekért felelős vállalat vezérigazgatója volt, és számos rendellenesség az ő nevéhez köthető – hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében a Pro Infrastruktúra Egyesület.

„Az az időszak, amelyben Narcis Neaga vezette a CNAIR-t, volt a legártalmasabb a romániai infrastruktúra fejlődésére nézve” – szögezi le a sztrádaépítéseket nyomon követő egyesület.

A bejegyzés felsorolja Narcis Neaga „legkatasztrofálisabb” megvalósításait is. Köztük találjuk a Szászváros–Nagyszeben-autópálya 3-as szakaszának a megnyitását, ami úgy történt meg, hogy „elkendőztek” több száz műszaki hibát, „ami miatt egy jó 200 méteres szakaszon beszakadt az út, és egy évre le kellett zárni a sztárdaszakaszt, ennek következtében pedig csaknem egytucatnyi ember életét vesztette a párhuzamosan futó, 1-es jelzésű országúton”.

„A Lugos–Déva-autópálya 2-es, 3-as és 4-es szakaszára úgy írták ki a versenytárgyalást, hogy nem volt meg a felülvizsgált környezetvédelmi engedély, ami miatt a 2-es szakaszra tervezett alagúttal gondok adódtak, és ezek máig fennállnak.

Ugyanakkor mintegy 20 versenytárgyalást írtak ki autópályák és gyorsforgalmi utak terveinek elkészítésére, de többségükről letettek” – sorolják a civilek.  „És nem utolsó sorban, a Bechtellel való 2013-as szerződésbontás nyomán alakult ki az a helyzet, hogy a gyalui hidat leválasztották a Gyalu–Magyarnádas-szakaszról, és egy 800 méteresnél kisebb csonk a sztrádaszakaszt autópálya-múzeummá változtatta, és csak idén készül el” – közli a Pro Infrastruktúra Egyesület abbéli reményének adva hangot, hogy Lucian Șova miniszter a lehető legrövidebb időn belül újragondolja álláspontját.

Narcis Neaga ellen különben az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) eljárást indított hivatali visszaélés miatt egy, sztrádaépítéssel kapcsolatos ügyben,

a DNA közlése szerint azonban az ügyet idén februárban vádemelés nélkül lezárták.