Menesztik Toadert a Kövesi-ügy sikertelensége miatt?

Balogh Levente 2018. március 04., 19:09

Akár le is válthatják az igazságügyi minisztérium éléről Tudorel Toadert, amiért nem tudta keresztülvinni a DNA főügyésze, Laura Kövesi leváltását – értesült egy hírcsatorna.

Fotó: Digi24.ro

A miniszteri tisztségével fizethet Tudorel Toader, az igazságügyi tárca veuetője azért, mert nem sikerült elérnie az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi menesztését. Bár Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociádemokrata Párt (PSD) elnöke a nyilvánosság előtt közölte, hogy nem tervezik Toader menesztését, a párthoz közel álló Antena 3 hírcsatrna értesülései szerint az alakulat egyre több politikusa követeli, hogy váltsák le a minisztert amiatt, ahogy Kövesi ügyében eljárt.

A csatorna szerint Toader sorsáról a PSD országos végrehajtó testületének ülésén születhet döntés.

Mint arról beszámoltunk, Toader múlt csütörtökön a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) alárendeltségébe tartozó igazságügyi felügyelet által a DNA menedzsmentjének tevékenységéről készült jelentés, valamint alkotmánybírósági döntések alapján húszpontos „vádiratot" olvasott Kövesi fejére.

Többek között azt rótta fel a DNA főügyészének és magát az intézményt, hogy hatáskörét túllépve indított nyomozást egy kormányhatározat ügyében,

illetve hogy akadályozta a parlament munkáját, amikor nem volt hajlandó megjelenni a 2009-es államfőválasztáson állítólag elkövetett csalásokat vizsgáló különbizottság meghallgatásán.
A miniszter ezek miatt Kövesi menesztését kezdeményezte.

A CSM ügyészi részlege azonban Kövesi meghallgatását követően úgy döntött, nem támogatja a főügyész leváltását, és a végső döntés meghozatalára jogosult Klaus Johannis államfő is kijelentette: elégedett Kövesi és a DNA tevékenységével.

Az Antena 3 értesülései szerint a kormánykoalíció most azt fontolgatja, hogy amennyiben Johannis visszautasítja Kövesi levátását, alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben.

Erről ugyanakkor még egyeztetni kíván a parlament két házának, egyben a két kormánypárt elnöke, Liviu Dragnea és Călin Popescu Tăriceanu. A cél az, hogy az alkotmánybíróság abban az esetben, ha az államfő nem meneszti Kövesit, állapítsa meg: hatalmi ágak közötti konfliktus robbant ki, és kötelezze az elnököt a főügyész leváltására.

Toader egyébként a téma kapcsán újabb vitába keveredett Augustin Lazăr legfőbb ügyésszel, aki azt állította: a miniszternek a CSM belső szabályzata alapján kellett volna eljárnia Kövesi vissszahívásának az ügyében.

Toader viszont egy Facebook-bejegyzésben leszögezte: a magas rangú ügyészek tevékenységének kiértékelése a hatályos törvény, nem pedig a CSM szabályzata alapján történik, főleg, ha utóbbiban törvényellenes kitételek is szerepelnek.

Egyébént megszólalt Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete is, aki ismét leszögezte: teljesen megbízik a DNA-ban és annak vezetőiben, a román ügyészségek pedig kiválóan működnek együtt amerikai társintézményeikkel.

Iordache: nem háborúzunk Kövesivel
Nem kezdik újra a vitát az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) főügyészeinek kinevezésére és visszahívására vonatkozó eljárás módosításáról – jelentette ki pénteken Florin Iordache., az igazságügyi törvények módosításával foglalkozó parlamenti különbizottság elnöke. „Ez a procedúra alkotmányos, mi azokat az előírásokat fogjuk tárgyalni, amelyeket alaptörvénybe ütközőnek ítéltek. Ha alkotmányos, mi értelme lenne módosítani rajta?' - tette fel a kérdést Iordache. A politikus egyébként úgy vélte, nem beszélt bíráló hangnemben a kormánykoalícióról az Európai Bizottság bukaresti látogatáson tartózkodó első alelnöke. Szerinte Frans Timmermans csütörtöki látogatása „jól sikerült", rendezni tudták a Bukarest és Brüsszel közötti véleménykülönbségeket. Leszögezte, Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész esetleges visszahívásának ügye kizárólag az igazságügyi minisztériumra, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsra és az áőllamfi hivatalra tartozik, a politikumnak nem lehet beleszólása ebbe. Arra a kérdésre, hogy szerinte elvesztette-e a PSD a Kövesivel folytatott háborút, Iordache úgy válaszolt: „Ilyen háború nincs és nem is volt. Mi csak azt szeretnénk, hogy mindenki tartsa be a törvényeket, hogy senki ne szenvedjen bizonyos önkényes intézkedések miatt, amelyekről mindannyian értesülhettünk".