Romániában is megtelepedett a calabriai maffia?

Balogh Levente 2018. március 04., 21:17

Romániában is sikerült megvetnie a lábát a hírhedt calabriai maffiának, a 'Ndraghetának – jelentette ki Nicola Gratteri catanzarói ügyész Jan Kuciak szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolása kapcsán, melyet a bűnszervezettel hoznak össszefüggésbe.

Az ügyész annak apropóján nyilatkozott, hogy a szlovák rendőrség több, olasz állampolgárságú személyt is őrizetbe vett az ügy kapcsán az ország keleti részében található Nagymihályon.

Tibor Gaspar szlovák rendőrfőkapitány szerint az akció során nyugodtan használható az „olasz szál" kifejezés,

és olyan személyeket vettek őrizetbe, akiknek a neve Kuciak utolsó, befejezetlenül megjelentetett oknyomozó írásában szerepel. A szlovák sajtó szerint Antonio Vadala olasz üzletembert és családtagjait vették őrizetbe, akik kapcsán Kuciak azt gyanította, hogy kapcsolatbaan állnak a 'Ndraghetával. Szombaton aztán mindegyiküket szabadlábra helyezték, ez pedig egyes álláspontok szerint gyengíheti az olasz szálra vonatkozó felvetéseket.

A 27 éves újságíró a német Axel Springer és a svájci Ringier tulajdonában álló aktuality.sk portálnál dolgozott.

Nicila Gratteri olasz ügyész szerint lehetséges, hogy Kuciak meggyilkolása mögött calabriai családok állnak, mivel a 'Ndragheta képes ilyen bűncselekmények elkövetésére. „A 'Ndraghetának sikerült megvetnie a lábát, nem csupán beszivárognia, nem csupán Olaszországban,

hanem olyan országokban is, mint Németország, Svájc és Kelet-Európában is, Szlovákia mellett Bulgáriában és Romániában is.

A 'Ndragheta kelet felé terjeszkedik. Oda megy, ahol hatalom, pénz és nyerészkedési lehetőség van" - mondta az ügyész, hozzátéve, hogy a maffia az érintett országokban befekteti és tisztára mossa az elsősorban drogkereskedelemből származó bevételeit.

A terjedelmes cikk - amelynek információgazdagsága többéves adatgyűjtésre enged következtetni -

Szlovákiában letelepedett olasz állampolgárok mezőgazdasági üzleti tevékenységével összefüggésben állítólagos uniós agrártámogatásokkal kapcsolatos visszaélésekről is említést tesz.

A szlovákiai sajtóközlésekre történetében először reagáló EB ezekre az állításokra hivatkozva - már a csütörtöki razzia előtt - levélben szólította fel az uniós agrártámogatásokért felelős szlovák ügynökséget (PPA), hogy adjon magyarázatot a felmerült gyanúra. A közlésekre még korábban reagált Günther Oettinger uniós költségvetési biztos is, aki a Die Welt című német lapnak adott interjújában "elképzelhetőnek" nevezte a visszaéléseket, és az ügy "alapos" kivizsgálását ígérte.

Az ügy miatt lemondott a szlovák művelődési miniszter, de sokan a belügyminiszter távozását is követelik.

Robert Kalinák azonban szombaton leszögezte: nem mond le, hanem „minden erejével" a meggyilkolt újságíró ügyének kivizsgálására összpontosít.