Tanári bojkott a hétfőn kezdődő próbavizsgán, nyugalomra int a szaktárca

Gyergyai Csaba 2018. március 04., 16:39

Felhívást intézett vasárnap az oktatási minisztérium a pedagógusokhoz, hogy a tanulók érdekében tegyenek le az országos képességfelmérő bojkottjához hasonló „radikális” kezdeményezésekről.

Fotó: Veres Nándor

A szaktárca azt követően lépett, hogy a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) vasárnap bejelentette, az ország 28 megyéjének 1100 tanintézményben bojkottálják a pedagógusok a nyolcadikosok országos képességfelmérőjének ma kezdődő próbavizsgáját.

Az érdekvédelem amiatt döntött így, hogy sem a kormány, sem a parlament két házának elnöke nem válaszolt a követeléseiket tartalmazó beadványra.

„A bojkott nem megoldás. Felhívást intézünk a pedagógusokhoz, akik 2018. március 1-jétől 20 százalékos béremelésben részesültek, hogy ne kezdeményezzenek olyan lépéseket, amelyek kihatással lennének a tanulókra. Első próbavizsgájuk előtt állnak, erős érzelmi hatást gyakorolna ez rájuk” – áll a szaktárca közleményében.

A minisztérium ugyanakkor emlékezteti a szakszervezeteket, hogy folyamatban van a kollektív munkaszerződés újratárgyalása, és a szerződés értelmében az érdekvédelmi szervezeteket vállalták, hogy ez idő alatt nem kezdeményeznek munkakonfliktust.

A tárca illetékesei állandó kapcsolatban állnak a szakszervezeti vezetőkkel, és minden döntést a velük való egyeztetés nyomán hoznak meg – mutat még rá a közlemény.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége többek között azt kéri a kormányhoz és a két házelnökhöz intézett beadványában, hogy

mondjanak le a kilátásba helyezett iskola-összevonásokról, a leépítésekről és bizonyos pótlékok megszüntetéséről, valamint hogy növeljék az úgynevezett fejkvóta összegét.

Amiatt is elégedetlen a szakszervezet, hogy a 2017/153-as kerettörvény értelmében a pedagógusok a bértábla alsó harmadában foglalnak helyet. Az érdekvédelmi szervezet azt is kilátásba helyezte, hogy a március 19–22. között zajló próbaérettségit is bojkottálni fogja.