Pluszpont járhat az óvatos sofőröknek egy törvénymódosító javaslat szerint

Kőrössy Andrea 2018. március 02., 12:48

Pluszpontot kaphatnak azok a sofőrök, akik egy naptári év leforgása alatt egyetlen büntetőpontot sem kapnak közlekedési kihágásért egy törvénymódosító javaslat szerint.

Fotó: Pixabay.com

Így amennyiben a következő esztendőben összegyűjtenek 15 pontot, nem fogják bevonni jogosítványukat – írja a Profit.ro gazdasági hírportál. A tervezet kezdeményezői rámutattak: az európai uniós törvényekből inspirálódtak, amelyek alapján jutalomban részesülnek azok az autóvezetők, akiket megadott időintervallumon belül nem kapnak közlekedési kihágáson.

A hatályos előírások szerint egyébként, amennyiben egy sofőr összegyűjt 15 büntetőpontot, 30 napra bevonják járművezetői engedélyét.

A tervezet a jogi és a magánszemélyekre is vonatkozik, az elképzelés szerint pedig egy éves „jó magaviseletért” 2 többletpont járna a következő naptári évre, tehát a jogosítvány felfüggesztéséhez 17 büntetőpontot kell kapniuk.

A jogszabály-módosító tervezet kidolgozói szerint ez arra ösztönözné a sofőröket, hogy óvatosabban és figyelmesebben vezessenek. A tervezetet a PSD–ALDE-koalíció három képviselője kezdeményezte. A módosító javaslatot előbb a szenátus fogja tárgyalni, az ügyben ugyanakkor a képviselőház a döntéshozó kamara.

A belügyminisztérium egy friss statisztikája szerint egyébként, míg néhány évvel ezelőtt a romániai autóvezetők a közúti közlekedés legnagyobb kockázati tényezőjének a hiányos infrastruktúrát tartották,

mostmár azonban úgy vélik: elsősorban a kiszámíthatatlanul és veszélyesen vezető sofőrök miatt nem érzik magukat biztonságban az utakon.