„Folytassa, Kövesi!” – Több mint százezren írták alá a petíciót

Krónika 2018. március 01., 23:21

Több mint 100 ezren írták alá a Declic nevű online platform által kezdeményezett petíciót, amelyben azt kérik Klaus Johannis államfőtől, utasítsa el a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész visszahívására vonatkozó kérelmet.

Temesvári tüntető biztosítja támogatásáról a DNA vezetőjét

A Declic hétfőn tájékoztatta a bukaresti államelnöki hivatalt a petícióról, és az aláírásokat is elküldik a Cotroceni-palotába. „Az államfő nem hagyhatja figyelmen kívül annak a több mint 100 ezer román állampolgárnak a kívánságát, akik csatlakoztak a kampányhoz” – áll a Declic közleményében.

Az idézett forrás szerint döntése meghozatalakor az elnöknek a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) negatív véleményezése mellett az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében ismertetett jelentéseket is szem előtt kell tartania, amelyek minden alkalommal hangsúlyozták a DNA-ügyészek által az évek során elért haladást.

„Világosabb, mint bármikor, hogy a kormány teendőinek jegyzékét a korrupt büntetőügyesek állítják össze. Tudorel Toader miniszter beszédéből hiányoztak a jogi érvek, amelyek azt bizonyították volna, hogy Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész megszegte a törvényt. A CSM is megállapította, hogy nincsenek alapos indokok" – idézi a Declic ügyvezető igazgatóját, Tudor Brădăţant az Agerpres hírügynökség.

A közlemény értelmében a Declic-közösséget több százezer, Romániában, illetve az ország határain túl élő „átlagember” alkotja.