Hárompárti támogatás a magyarellenes főfogyasztóvédőt bántalmazó kamionsofőrnek

Bíró Blanka 2018. március 01., 17:18

Anyagi támogatásban részesíti a három erdélyi magyar párt háromszéki szervezete azt a kamionsofőrt, aki a magyarellenességéről ismert Mircea Diaconnal, a fogyasztóvédelmi hivatal megyei vezetőjével került összetűzésbe, és emiatt bírságra kötelezték.

Mircea Diacon

Az RMDSZ háromszéki szervezete csütörtökön tájékoztatta arról lapunkat, hogy összefognak Leheta Lóránt Zsolt érdekében, hogy kifizethesse a pénzbírságot. Az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) háromszéki szervezete szerint a kamionsofőr esete azt jelzi, hogy a bíróság kettős mércét alkalmaz, a román köztisztviselőknek pedig a magyarok lakta területeken megengedett, hogy visszaéljenek a hatalmukkal.

A közleményben felidézik a 2015 őszén történt esetről szóló helyszíni beszámolókat. Amint azt lapunkban is megírtuk, Mircea Diacon egy sepsiszentgyörgyi benzinkút vendéglőjében a magyar nóta hallatán elkezdett szitkozódni és a zenekar felé köpött. Leheta ezért felelősségre vonta a főfogyasztóvédőt, mire Diacon kijelentette: amíg ő jelen van, nem szólhat magyar zene.

A fogyasztóvédelmi hivatal vezetője odament a viselkedését kifogásoló férfi asztalához, és megfenyegette: „vigyázz, mert figyellek! (Fii atent, că eşti luat în vizor!).

A később megbírságolt kamionsofőr ekkor megütötte az ittas állapotban lévő Diacont. A kamionsofőrt bántalmazásért 1800 lej pénzbüntetésre ítélte a bíróság, ezen kívül 1000 euró erkölcsi és 38 lej anyagi kártérítés kifizetésére kötelezték a főfogyasztóvédő javára. 

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke közölte, azért álltak a megvádolt Leheta Lóránt Zsolt mellé, hogy világossá tegyék, „a más megyéből idetelepedett és nyakunkba ültetett köztisztviselő ne viselkedjen úgy, mintha az övé lenne az ország”. „Tisztességesen végezze a munkáját, ne keresse a konfliktusokat, és főként ne generálja azokat. Visszaélés történt a bíróság részéről, igazságtalannak tartjuk az ítéletet, amit a kamionsofőr esetében hozott az ügyben, hiszen szemet hunyt afelett, hogy a főfogyasztóvédő maga is súlyos törvénysértéseket követhetett el. Sajnálatos, hogy a hatóságok figyelmen kívül hagyták a főfogyasztóvédő esetében a hatalommal való visszaélés, ittas vezetés, provokáció kivizsgálását a nyomozás során” – jelentette ki Tamás Sándor.

Bálint József, az EMNP háromszéki szervezetének elnöke kifejtette: nem a verekedést vagy a verekedőket akarják támogatni, hanem csak segíteni próbálnak egy tettéhez viszonyítva súlyosan büntetett polgártársuknak. Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki szervezetének elnöke sajnálatosnak tartotta, hogy a román igazságszolgáltatás „ilyen emberek oldalára állítja az igazságot”. A politikus hozzátette: „aki keresi a székelyek igazságosságát, az így vagy úgy, de megkapja”.