KMKSZ-székház: Orbán segítséget ajánlott a kárpátaljai szervezetnek

MTI 2018. február 28., 16:31

Kormányzati segítséget ajánlott Orbán Viktor miniszterelnök Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének, miután kedd hajnalban felgyújtották a szervezet központi irodáját Ungváron.

Brenzovics László KMKSZ-elnök és Orbán Viktor kormányfő Fotó: MTI

A kormányfő a Facebook-oldalán tett közzé egy telefonbeszélgetést, amely a szerdai kormányülésre menet készült. Ebben egyebek mellett az épület és az emberek hogylétéről érdeklődik, s arról tájékoztatja a KMKSZ elnökét, hogy a kormányülés napirendjén szerepel a téma. Azt is kérdezi, mire van szükségük: pénzügyi segítségre, újjáépítésre vagy bármi másra.

Orbán Viktor a beszélgetésben megerősíti, hogy a szervezet és az ott élő magyarok számíthatnak a magyar kormányra.

Keddre virradóra – térfigyelő kamerák időközben nyilvánosságra hozott felvételei szerint – egy kapucnit viselő személy robbanószerkezetet helyezett el a KMKSZ Ungvár központjában található székházának egyik ablakpárkányán, amely az illető távozása után hét perccel működésbe lépett. A nagy erejű robbanás következtében keletkező tűz miatt jelentős részben kiégett a magyar szervezet irodájának három földszinti helyisége.

A gyújtogatást mások mellett a kormány és több más politikai szereplő – a Fidesz, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik –, továbbá Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó is elítélte.