Döntésre várnak a sztrájkoló parajdi bányászok

Kőrössy Andrea 2018. február 26., 18:18

Kedd délelőttig még biztosan folytatják a sztrájkot a parajdi sóbányában, ahol emiatt a kitermelés és a turisztikai tevékenység is szünetel – tudtuk meg Kelemen Józseftől.

Fotó: Veres Nándor

Az állami társaság alkalmazottait tömörítő szakszervezet vezetője hétfőn lapunknak elmondta: a tervek szerint kedden 10 órától ülésezik a vezetőtanács, amelynek megbeszélésén a gazdasági minisztérium és a Proprietatea Alap – a bánya két tulajdonosának – képviselői is részt vesznek.

„Várjuk a döntésüket, az alapján határozunk a további lépésekről” – mutatott rá Kelemen József.

Hétfőn egyébként körülbelül 130 vájár, a parajdi vállalat szinte összes alkalmazottja tiltakozott: a bányászok nem mentek le a mélybe, hanem egy felszíni épületben gyűltek össze. A szakszervezeti vezető lapunknak megerősítette, hogy a csütörtökön kirobbantott spontán sztrájk nyomán Bukarestbe hívták tárgyalni, ezt azonban visszautasította.

Mint kifejtette: múlt héten a Prahova megyei Slănic sóbánya – ahol kedden léptek spontán sztrájkba – képviselői Bukarestben egyeztettek az illetékesekkel, de ügyükben nem született semmilyen döntés, ezért nem látta értelmét annak, hogy a fővárosba utazzon. Kelemen azt is elmondta:

ugyanazok a követeléseik, mint prahovai kollegáiknak, elsősorban béremelést akarnak, ezenfelül ugyanakkor a parajdi kitermelőegység vezetőségének leváltását is kérik.

Hétfőn Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta: a sztrájk immár nemzetbiztonsági üggyé vált, hiszen a parajdi bányának több úttakarító céggel is szerződése van, amelyeknek nagy szükségük lenne a sóra a megyei és országutak csúszásmentesítéséhez. Hétvégén

a kormánymegbízott arra kérte a parajdi sztrájkolókat, hogy legalább a turisztikai tevékenységet engedélyezzék,

hiszen számos látogató már előre bérletet vásárolt, amit napok óta nem tud használni, de a bányászok ebbe sem voltak hajlandóak belemenni.

Fotó: Thomas Campean

Az 51 százalékban a gazdasági minisztérium, 49 százalékban a Proprietatea Alap tulajdonában levő vállalat alkalmazottai három pontban fogalmazták meg követeléseiket. A bányászok 20 százalékos béremelést, valamint a sóbánya vezetőségének lemondását követelik, továbbá azt is nehezményezik, hogy a tavalyi minimálbér-emelés miatt egyenlőtlenné vált a bérezés.

{K1}