Megfizeti a tankönyvírókat az oktatási minisztérium

Kőrössy Andrea 2018. február 26., 15:37

Az a szerző, illetve azok a szerzők, akiknek tankönyvpályázata megnyeri az oktatási minisztérium által kiírt licitet, bruttó 25 ezer és 45 ezer lej közötti juttatást fognak kapni a Didaktikai és Pedagógiai Kiadótól a szerzői jog átadása nyomán. 

Fotó: Gecse Noémi

A szaktárca hétvégi közleménye szerint azon tantárgyak esetében, amelyeket az elemi oktatásban heti egy vagy két órában tanítanak, a nyertes tankönyvszerző bruttó 25 ezer lejt fog kapni, míg a heti három vagy ennél több órában tanított tantárgyak kiadványainál 35 ezer lej lesz a juttatás. Az általános iskolai oktatásban a heti egy órában tanított tantárgyak esetében 25 ezer lejes, a heti két órás tárgyak esetében 35 ezer lejes, míg a heti négy órában oktatott tárgyaknál használt tankönyvek után 45 ezer lejes jövedelmet biztosítanak.

Ezek az összegek a pályázaton első helyezést elért szerzőknek járnak, a közlemény szerint pedig a második helyen végzők a honorárium 50 százalékát, míg a harmadik helyezettek 25 százalékát kapják

– amennyiben az értékelés során elérik a minimális 85 pontot. Az oktatási minisztérium az első, a második, a harmadik, a negyedik, az ötödik és a hatodik osztályos tankönyvek megírására hirdet pályázatot az új kerettanterv alapján. Ezzel kapcsolatban további részletek megtalálhatóak a szaktárca honlapján (www.edu.ro).

Év elején egyébként az RMDSZ is pályázatot hirdetett tankönyvírók számára. A szövetség éppen annak nyomán támogatja a szerzőket, hogy ezentúl nem a tankönyvkiadókkal, hanem egyénileg kell pályázniuk a szaktárcánál.

A pályázat azokra az 1–5. osztályos tankönyvekre vonatkozik, amelyek sajátosan a magyar oktatásban tanított tantárgyakat fedik le: a román nyelv és irodalom, a magyar nyelv és irodalom, a magyarság történelme, a zene és a vallás. A szövetség tervei szerint a pályázatot évente kiírják, illetve annak nyomán, hogy a tantárgyreform a következő tanévtől a hatodik osztályra is vonatkozni fog, nemcsak a sajátos, hanem minden tankönyv megírását támogatják. A finanszírozás maximális értéke 7000 lej tankönyvenként.