Brüsszelt aggasztja a DNA vezetőjének eltávolítását célzó kísérlet

Krónika 2018. február 23., 17:53

Az Európai Bizottság aggodalommal követi a legutóbbi romániai fejleményeket – nyilatkozta az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) körül kialakult helyzet kapcsán pénteken Christian Wigand szóvivő.

Az Agerpres hírügynökség annak kapcsán nyilatkoztatta a brüsszeli testület szóvivőjét, hogy csütörtökön Tudorel Toader igazságügy-miniszter bejelentette, kezdeményezi Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész tisztségből való visszahívását.

A szóvivő közölte, az EB közelről követi és aggodalommal figyeli a legutóbbi fejleményeket.

„Az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupcióval szembeni hatékony fellépése képezi az erős Románia alapját, ahogyan azt múlt hónapban az EB elnöke és alelnöke (Jean-Claude Juncker és Frans Timmermans – szerk. megj.) is jelezte közös nyilatkozatában” – fogalmaz válaszában a szóvivő, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság figyelemmel követi majd az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjének visszahívására irányuló eljárást.

Christian Wigand ugyanakkor hangsúlyozza, az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében ismertetett korábbi jelentésekben a „fenntarthatóság jeleként értékelték”, hogy a DNA az „intenzív nyomásgyakorlás” ellenére is jól teljesített. „A Bizottság azonban azt is megjegyezte jelentésében, hogy amikor ez a nyomásgyakorlás befolyásolni fogja a korrupció elleni küzdelmet, a testület újraértékelheti e következtetést” – közölte az EB szóvivője.

Tudorel Toader csütörtökön arra hivatkozva kezdeményezte a nyomozó hatóság vezetőjének visszzahívását, hogy DNA vezetéséről készült jelentésében úgy értékelte: Kövesi alkotmánysértő, törvénytelen, önkényes módon vezeti a vádhatóságot, leváltásra pedig a jogállamiság helyreállítása, a korrupcióellenes harc miatt van szükség.