Balesetveszélyes az úthálózat a BBTE felmérése szerint

Kőrössy Andrea 2018. február 24., 11:14

A hivatalos kimutatások szerint is a múlt században rekedt a romániai infrastruktúra, az ország közúthálózatának közel 90 százalékán ugyanis menetirányonként még mindig csak egy sávon folyik a közlekedés.

Fotó: Haáz Vince

Az Országos Rendőr-főkapitányság a napokban adta ki a 2016-os évre vonatkozó közútbiztonsági jelentését, amelyben hangsúlyozzák, hogy a keskeny, alig kétsávos utak nemcsak az utazási időt hosszabbítják meg jelentősen, de a balesetveszélyt is növelik. A kedvezőtlen feltételek ellenére 2016-ban előrelépés történt ezen a téren, 2015-höz képest ugyanis 13,5 százalékkal esett vissza a súlyos közúti balesetek száma – idézi az összeállítást a News.ro hírügynökség.

A jelentés szerint a szerencsétlenségek nagy része, 41 százaléka két okra vezethető vissza: sok balesetet okoznak egyrészt a figyelmetlen vagy nemtörődöm gyalogosok,

akik jelöletlen helyen kelnek át az út túloldalára vagy az úttesten, közvetlenül az elhaladó autók mellett álldogálnak – ez értelemszerűen elsősorban a településeken belül, főként a városokban okoz problémát.

A településeken kívül a balesetek leggyakoribb oka a túlzott vagy az időjárási körülményeknek nem megfelelő sebesség – a gyorshajtás a megelőző években is a súlyos szerencsétlenségek vezető oka volt. Jó hír viszont, hogy az ittas állapotban elkövetett balesetek aránya 2012-höz képest 28 százalékkal esett vissza, 21 százalékkal csökkent ugyanakkor az elsőbbség meg nem adása miatt bekövetkezett szerencsétlenségek aránya, míg a figyelmetlenül végrehajtott irányváltás okozta balesetek vonatkozásában 20 százalékos volt a visszaesés.

Az Országos Rendőr-főkapitányság arra is rámutatott, hogy 2011-hez képest 2016-ra 26,6 százalékkal bővült a romániai gépkocsipark, a bejegyzett járművek több mint kétharmada pedig tíz évnél régebbi.

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szakértői a rendőrség többéves adatait vizsgálva megállapították, hogy nincs közvetlen összefüggés a halálos balesetek, valamint az erősen urbanizált megyékre jellemző kisebb szerencsétlenségek számértéke és a külföldről behozott használt autók egyre növekvő népszerűsége között. Ezzel szemben összefüggés mutatható ki a súlyos közúti balesetek gyakoribbá válása, valamint általában a forgalmi balesetek számának emelkedése tekintetében.

Fotó: Pál Árpád

A BBTE sajtóosztálya által szerkesztőségünkhöz eljuttatott összefoglaló szerint a tanulmány készítői – Benedek József és Silviu Marian Ciobanu, az egyetem Földrajz Karának munkatársai, valamint Anatolie Coşciug, a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar PhD-hallgatója – megállapították, hogy

a 15 éves vagy annál öregebb gépjárművek két és félszer nagyobb valószínűséggel válnak érintetté közúti balesetekben, mint a fiatalabb autók.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a külföldről behozott használt autók egy részét egészen más használati célokra és útviszonyokra tervezték, emiatt például a jobb kormányos autók esetében akár 40 százalékkal is növekedhet a közúti baleset esélye. Az összeállítás szerint egyébként Erdélyben, illetve a nyugati határ menti térségekben jóval nagyobb a használt autó-behozatal, mint az ország többi részében, ezt főként a nyugat-európai államokat érintő emigrációval magyarázzák.

A használt gépjárművek többsége Németországból, Ausztriából, Franciaországból, Belgiumból, Hollandiából és Luxemburgból érkezik Romániába.

Az ilyen autók népszerűségét egyebek mellett hozzáférhető áruk indokolja, ez viszont azzal jár a szakértők szerint, hogy ugyan olcsóbb, de súlyosan amortizált, technikailag kifogásolható és elöregedett gépjárművek kerülnek az országba.

Fotó: Boda L. Gergely

A BBTE szakértőinek tanulmánya arra is kitér, hogy a halálos kimenetelű közúti balesetek számát és arányát tekintve Románia az elsők között szerepel az EU-ban. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint 2008 és 2015 között 205 ezer gépjármű volt érintett 133 ezer közúti balesetben, ezek közül 11 ezer követelt halálos áldozatot. Ugyanebben az időszakban 853 ezer új és 1,7 millió külföldről származó használt autót írattak forgalomba az országban, és további 2,5 millió olyan jármű cserélt gazdát, amely korábban is itt volt regisztrálva.