Románul is toboroz előkészítősöket a nagybányai magyar iskola, a vegyesházasságban élőket szeretnék elérni

Pap Melinda 2018. február 23., 16:08

Román nyelven is hirdeti ősztől induló előkészítő osztályát a nagybányai Németh László Gimnázium. A vegyes házasságban élő szülőket szeretné ily módon elérni.

Az ősszel felavatott új épület Fotó: Az iskola Facebook-oldala

A román nyelvű helyi sajtóban, de a közösségi oldalakon is román nyelven hirdeti az ősztől induló magyar előkészítő osztályát a nagybányai Németh László Gimnázium. A térség magyar nyelvű iskolája a vegyes házasságban élő szülők figyelmét szeretné felhívni ily módon az anyanyelvű oktatás lehetőségére.

A román nyelven a Ziarul de Maramureș online verziójában megjelent nyílt levelében az iskola vezetősége többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy a tanintézet a délelőtti oktatás mellett délutáni, after school programot is kínál a kis elemistáknak,

akik délben az iskola étkezdéjében ebédelhetnek. A magyar nyelven oktatott tárgyak mellett a gyerekek angolul is tanulnak, szakemberek által tartott vallás- és tornaórákon vehetnek részt, utóbbiak az iskola vadonatúj tornatermében zajlanak.

{K1}

A tanintézetben iskolapedagógus és szükség esetén logopédus is van, akik segítik a gyerekek közösségbe való beilleszkedését, harmonikus kognitív, szociális és érzelmi fejlődését, olvasható tovább a román nyelvű tájékoztatóban. Ebben

arra is felhívják a román anyanyelvű szülők figyelmét, hogy a tanórák az újonnan felújított, városközpontban található iskolaépületben zajlanak, ahol számos ingyenes alternatív tevékenységet is biztosítanak a diákok számára a bábszínháztól a táncórákig.

Az iskola vezetősége szerint a tanintézet emellett szociális ösztöndíjat, ingyenebédet és számos kedvezményt biztosít a nehéz anyagi helyzetben lévő családok csemetéi számára, de a tehetségek továbbtanulását, a hazai és nemzetközi versenyeken való részvételét is támogatja anyagilag. A nyílt levél zárásaként arra kérik a szülőket, hogy „tudatosítsák és értékeljék az anyanyelvű oktatás előnyeit”, forduljanak bizalommal hozzájuk.

Az iskola Facebook-oldalán is népszerűsíti az ősztől induló előkészítő osztályt, ahol maguk a szülők értékelik az iskolapadba érkezőkkel foglalkozó tanítónő munkáját. Többek között egy román anyuka is, aki román nyelven osztja meg a többiekkel jó tapasztalatait.

Fotó: Váradi Izabella Facebook-oldala

Mint arról beszámoltunk, a nagybányai Németh László Gimnázium belvárosi épületét tavaly tanévkezdéskor avatták fel, a református egyház tulajdonában levő, a 19. század közepén épített ingatlant a magyar kormány 105 millió forintos támogatásával korszerűsítették. Az épületben – melyben egykor Németh László író apja is tanított – magyar óvodai csoportok és elemi iskolai alsó tagozat kezdte el működését. Váradi Izabella igazgató akkor a Krónikának úgy nyilatkozott, hogy a felújítás csak az első lépése annak a stratégiának, hogy az iskola a térség szórványközpontjává váljon.

{K2}