Bogyó Mária csíki edző a magyar olimpiai aranyról: így kell menni, nagyon nagy öröm ez itt is mindenkinek

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. február 22., 17:27

Bogyó Mária csíkszeredai rövid pályás gyorskorcsolya-edző a Krónikának értékelte a rövid pályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres férfi váltóversenyében csütörtökön megnyert történelmi magyar aranyérmet a téli olimpián.

Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A szakember érdeklődésünkre rámutatott, hogy egyéniben nehéz lett volna a magyaroknak érmet szerezniük, hiszen rendkívül erős volt a mezőny, váltóban viszont igazi csapatmunkát lehetett látni.

{K1}

„Nagyon nagy öröm ez itt is mindenkinek. Nagyon ügyesen kezdtek, miközben néztem, épp arra gondoltam, hogy így kell menni.

Jól választották meg a taktikát, amit az utolsó két váltásnál csináltak, abba mindent beletettek. Ki volt dolgozva. Tudták, hogy a kanadaiak kintebb korcsolyáznak. Nagyon nagy munka volt és látszott, hogy a sportolók is nagyon felkészültek voltak mind taktikailag, mind agyilag”

– ecsetelte a szakember.

Megjegyezte, ez a történelmi aranyérem rendkívül sokat számít a magyarországi rövid pályás gyorskorcsolyasportnak is, amelybe az elmúlt négy évben rengeteg munkát és pénzt fektettek. Rámutatott, hogy a váltó tagjai többségében még fiatalok, nyilván izgultak az egyéni versenyeiken, de „óriási munka” áll mögöttük, az elmúlt négy évben rendre jelen voltak világkupa-versenyeken, és ennek az eredmények terén is meg kellett már mutatkoznia.

Liu Shaolin Sándor az M4-nek: úgy haraptam a végén a levegőt, ahogy senki

„Nagyon össze kellett rakni magunkat fejben, és hát mi vagyunk a legjobbak! Egy hibát sem követtünk el, mindenki nagyon akart. Még mindig szótlan vagyok.

Az utolsó váltásnál tudtam, hogy ha csak a kanadaiak vannak előttünk, akkor biztosan csak a pályát fogják tartani, és hogy engem biztos nem szed le senki, mert ha megteszi, akkor én leszek a legnagyobb lúzer.

De megcsináltam, és úgy haraptam a végén a levegőt, ahogy senki” – értékelt Liu Shaolin Sándor az M4 Sportnak.

Burján Csaba még felfoghatatlannak tartja a történteket, szerinte kemény futam volt, de nekik sikerült nyugodtan korcsolyázniuk.

Ha belegondolok, hogy nyolc-kilenc évesen nyitott pályán kezdtünk el korizni, és most itt vagyunk a világ tetején, ez eszméletlen!"

– fűzte hozzá. Knoch Viktornak is idő kell még, hogy átérezze eme csodás siker örömét, pedig bevallása szerint korábban azt gondolta, hogy a végén biztosan elsírja majd magát. „Büszke vagyok erre a csapatra” – hangsúlyozta az eseményt közvetítő magyar közszolgálati csatornának.

A 38 éves várakozásnak most már vége van, és egyből egy aranyéremmel. Ez hihetetlen”

– összegzett Liu Shaoang.

Kulcsár Krisztián MOB-elnök: eufórikus állapotban vagyok

Ahol szervezett, profi munkát folytatnak, ott véghez lehet vinni a csodát – így értékelte Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az ország történetének első téli játékokon szerzett aranyérmét.

„Eufórikus állapotban vagyok. Ezt végigélni egészen fantasztikus élmény volt.

Tudtuk, hogy benne van a fiúk fejében és a lábában ez a siker, de ezt meg is kellett nyerni”

– mondta a sportvezető Magyarország 177. aranyérmét követően, amelyet Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású rövid pályás gyorskorcsolyaváltó szerzett meg a phjongcshangi téli olimpia csütörtöki napján a kangnungi jégcsarnokban.

Kulcsár Krisztián kiemelte, köszönettel tartozik elsőként a versenyzőknek, de a szülőknek és az edzőknek is, hogy lehetővé tették azt a történelmi pillanatot, amelyet most elértek. A MOB-elnök hangsúlyozta, hogy a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség milyen rendkívül profi munkát végez, s ez példamutató lehet mindenki számára, hogy ilyen hozzáállással véghez vihető bármilyen csoda, olyan is, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt.