Elmaradt a figyelmeztető sztrájk, járnak a villamosok Váradon

Pap Melinda 2018. február 22., 14:47

Elmaradt a Nagyváradi Közszállítási Vállalat (OTL) alkalmazottainak csütörtökre tervezett kétórás figyelmeztető sztrájkja, miután a szakszervezeti képviselőknek sikerült megegyezniük a béremelésről a cégvezetéssel.

Fotó: OTL/NHKV

A polgármesteri hivatalnak alárendelt vállalat és az alkalmazottak képviselői szerdán délután és csütörtökön reggel több ízben is tárgyaltak, míg végül sikerült közös nevezőre jutniuk. Ennek fényében csütörtök reggel Mircea Pop, a vállalat igazgatója bejelentette, hogy

elmarad a 13 és 15 óra közötti időszakra tervezett figyelmeztető sztrájk, ugyanis, ha egyetlen villamosvezető vagy buszsofőr nem hajlandó kihajtani járművével a depóból, kútba dől az egyesség.

Az igazgató a Bihon.ro hírportálnak azt nyilatkozta, hogy a vállalat vezetése nem tett újabb ígéretet az alkalmazottaknak, a régi feltételek mentén sikerült kiegyezniük.

Az Ebihoreanul hírportál azonban vállalati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a szakszervezetnek végül 6 százalékos béremelést sikerült kialkudnia a cég által ígért 3 százalék helyett, ez a fele az alkalmazottak által eredetileg kért 12 százalékos fizetésemelésnek. A hírportál szerint a szakszervezet abba is beleegyezett, hogy új kollektív munkaszerződést kössenek, holott korábban hallani sem akart erről.

{K1}

Mint arról beszámoltunk, a Nagyváradi Közszállítási Vállalat (OTL) alkalmazottai csütörtökön kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak volna, így tiltakozva az ellen, hogy a polgármesteri hivatal nem adta meg nekik a három hónappal ezelőtt kért béremelést.

A tavaly októberi munkakonfliktust követően – amikor a villamosvezetők és buszsofőrök sztrájkja miatt több napra leállt a közszállítás a városban – mintegy félszáz alkalmazott távozott a vállalattól.

Míg a villamosvezetők és buszsofőrök az alacsony bérek miatt, a lakosok a gyér járatok miatt vannak felháborodva. Az októberi tiltakozó akciók nyomán ugyanis ritkították a járatokat, így a korábban gyakran közlekedő buszokra, villamosokra lényegesen többet kell várni.