Román Kupa: a serlegre hajt otthon a Sepsi SIC női kosárlabdacsapata

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. február 21., 18:03

Kolozsvár–Sepsiszentgyörgy rangadóval kezdődik csütörtökön a női kosárlabdázók Román Kupájának nyolcas döntője. A Sepsi Arénában főesélyes házigazdák menedzsere sikeres tornában bízik.

Fotó: Sánta Imre

Újra benépesül a Sepsi Aréna: a férfi kosárlabdázók után a női mezőny veszi birtokba a csarnokot a Román Kupa csütörtökön kezdődő nyolcas döntőjében. A háromszéki megyeszékhely az elmúlt négy évet tekintve immár harmadjára ad otthont a torna fináléjának, rutinos szervezőként pedig a Sepsi SIC élvonalbeli csapatának szakosztályvezetője, Ruszt István közölte,

nagy elvárásaik vannak idén is: egyszerre sikeres szervezést és szereplést céloznak a csütörtökön kezdődő sorozatban.

Tájékoztatása alapján a belépők is kelendőek, de bérleteket és jegyeket még a helyszínen is lehet majd kapni.

A Sepsi SIC, mint ismeretes, 2015-ben és 2016-ban is megnyerte a kupát, míg tavaly az élvonalból visszalépett Târgoviște hódította el. Ahhoz, hogy a szentgyörgyiek „visszaszerezzék”,

rögtön az elején, a csütörtöki negyeddöntőben farkasszemet kell nézniük a bajnoki ezüstérmes Kolozsvári Universitateával (20 óra, DigiSport),

míg a másik ágon a Temesvár–Brassói Olimpia (17.15) csata nyitja meg a négynapos tornát. Pénteken Aradi ICIM–Alexandria (17.15) és Szatmárnémeti VSK–Gyulafehérvár (20) összecsapások lesznek a szombati elődöntőért. A nagydöntőt vasárnap 17.30-tól rendezik.

Érdeklődésünkre Rusz elismerte, hogy a válogatottak Európa-bajnoki selejtezői hatással voltak a felkészülésükre, mert hét játékosukat is nélkülözniük kellett az edzéseken. „Nyilván fáradtan jöttek vissza, de hát azért profi játékosuk, hogy ezt bírják" – jelentette ki Rusz.

Szerinte a bajnokságtól eltérően a kupában nagyon nehéz megtippelni, hogy kik jutnak döntőbe, mert itt a vereség nem fér bele: aki megnyer egymás után három meccset, azé lesz a trófea.

Játékerőben viszont a Szatmárnémeti VSK-t érzi erősnek, bár az elmúlt időszak játékosmozgásai miatt még nem lehet felméri a viszonyokat.

Ellentétben a férfimezőnnyel, a nők számára nem rendeznek All Star-mérkőzést a Román Kupa lezárása után. Rusz lapunknak leszögezte: ez a Román Kosárlabda-szövetség döntése volt, ám a jelenlegi formában ő is értelmetlennek tartaná a megszervezését. „Mi már korábban javasoltuk, hogy az rendezze a meccset, aki megnyeri a kupát” – közölte, megjegyezve, jelenleg még a férfiak All Star Game-je sem olyan látványos, mint amilyennek egy ilyen eseménynek lennie kellene. „Rengeteg pénzt kell belefektetetni egy All Star-gálába" – vélekedett, rámutatva, hogy Magyarországon például még kosárakrobatákat is meghívnak, hogy minél élvezetesebbé tegyék gálát.

A Sepsi SIC különben az idei szezonban már Európa Kupa-meccsekkel is felavatta a város új arénáját, Rusz pedig szeretné, ha évről évre részt vennének a nemzetközi porondon, miközben a romániai élvonalban és a kupában dobogós helyekért küzdenének. „Stabilitást szeretnénk elérni, miközben egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az utánpótlásnevelésre: már három csapatunk is van" – mondta a menedzser, aki szerint bár a hazai szövetség nem segíti tevékenységüket, ők önerőből is folytatják.