Nagyváradon láthatók Leonardo da Vinci gépezetei

Pap Melinda 2018. február 21., 16:48

Rendhagyó kiállításra várja látogatóit március közepétől a nagyváradi Körösvidéki Múzeum: az új székhelyre költözött intézményben Leonardo da Vinci szerkezeteit lehet majd megtekinteni.

Fotó: Museumsinflorence.com

A március 16-án nyíló tárlat a reneszánsz művész által megalkotott 45 gépezetet mutatja be, ezeket az eredeti feljegyzések és rajzok alapján egy olasz művészcsoport készítette el – számolt be szerdai sajtótájékoztatóján Aurel Chiriac, a közgyűjtemény igazgatója és Pásztor Sándor, a Bihar megyei önkormányzat elnöke.

A firenzei múzeum tulajdonát képező kiállítási anyag már a fél világot bejárta, Romániában eddig Bukarestben lehetett megtekinteni, a fővárosi kiállítás 27 ezer nézőt vonzott.

Látogatók tömegére számítanak Nagyváradon is, mint elhangzott, emiatt az Egy zseni találmányai. Leonardo da Vinci szerkezetei című tárlatot mindenki számára elérhető áron lehet majd megtekinteni. A szervezők szerint a nem mindennapi tárlat költségeit tízezer belépő eladásából tudnák fedezni. Pásztor Sándor tanácselnök elmondta, a rendhagyó esemény nem titkolt célja, hogy népszerűsítse a római katolikus püspöki palotából a felújított egykori magyar királyi hadapródiskolába költöztetett kulturális intézményt. Az RMDSZ-es politikus arról is beszámolt, hogy aláírták a szerződést a műtárgyak átköltöztetésére, így a következő két-három hónapban a teljes gyűjtemény átkerül az új székhelyre.

A rendhagyó tárlat az emberi test felépítése és a mozgás iránt nagy érdeklődést mutató, számos működőképes szerkezetet megalkotó Leonardo da Vinci 45 találmányát vonultatja fel a látogatók előtt, melyek közül 15 interaktív, így maguk is kipróbálhatják, hogyan működik.

A kiállítási tárgyak között repülő masinák, harci gépek és más szerkezetek egyaránt találhatók, de a reneszánsz mester által tervezett biciklit, hidraulikus fűrészt és tankot is megcsodálhatják az érdeklődők.

A március 16-án nyíló tárlat június elejéig tekinthető majd meg, a felnőttek 12 lejért, a diákok, egyetemisták és nyugdíjasok 6 lejért válthatnak belépőt. Ezzel a nemrég felavatott viváriumon kívül az összes többi kiállítás is megtekinthető.