RMDSZ-es nem március 15. közpénzből történő megünneplésére

Szucher Ervin 2018. február 21., 14:51

Nem hajlandó saját költségvetéséből pénzt elkülöníteni március 15. megünneplésére a koronkai önkormányzat. Az EMNP kezdeményezését a nagyközség négy román tanácsosa is támogatta, az RMDSZ-es képviselők közül ellenben öten nemmel szavaztak, hárman tartózkodtak.

Fotó: Nyárádmente.ro

Ötszáz lejt szeretett volna elkülöníttetni Maros megye egyik leggazdagabb községének a költségvetéséből Márton Irma, az EMNP koronkai tanácsosa, hogy a jelképes összegből kaláccsal és meleg teával kínálják a március 15. megünneplésére érkezőket. A néppárti tanácsos azok után állt elő javaslatával, miután néhány hónappal ezelőtt a magyar többségű település összes önkormányzati képviselője támogatta a helyi románság kérését, és közpénzt szántak Románia nemzeti ünnepére.

A kölcsönösség jegyében a Marosvásárhely tőszomszédságában fekvő település mind a négy román tanácsosa támogatta Márton határozattervezetét, az RMDSZ azonban – Takács Szabolcs polgármester javaslatára – elutasította.

Néppárt: elárulták a magyarságot!

„Döbbenetes, ami Koronkán történt, szinte nem találok szavakat. A román pártok támogatták a javaslatomat, míg azok, akik azt állítják magukról, hogy ők a magyarság igazi képviselői, nemmel szavaztak, vagy jobbik esetben tartózkodtak” – nyilatkozta a Krónikának Márton Irma. Mint mondta,

a tanácsülésen még azelőtt „leszavazták”, mielőtt kifejtette volna, hogy mindössze ötszáz lejt szeretett volna elkülöníttetni az ünnepélyre.

A néppárti képviselőnek meggyőződése, hogy a községháza támogatásával vagy anélkül, mint minden évben, a koronkaiak idén is megünneplik az 1848-49-es magyar forradalom kitörésének napját.

Meggyőződésem, hogy az RMDSZ akarja megszervezni, hogy kizárólagosan ő arassa le a babért”

– tette hozzá Márton Irma.

{K1}

Az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezete egy közleményt is kiadott a szavazás eredménye kapcsán. A politikai alakulat ebben köszönetet mond a román nemzetiségű képviselőknek, illetve a szavazók elárulásával vádolja az RMDSZ-t.

László György, az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei elnöke szerdán nyílt levélben fordult Péter Ferenchez, az RMDSZ Maros megyei elnökéhez, amelyben közölte, az RMDSZ helyi és megyei szervezete magyarázattal és bocsánatkéréssel tartozik a kialakult helyzet miatt.

„Továbbá arra is kíváncsiak vagyunk, milyen megfontolásból igyekeznek ellehetetleníteni az RMDSZ helyi tanácsosai a március 15-ei ünnepséget, miközben

semmilyen észszerű érvet nem tudunk elképzelni arra vonatkozóan, hogy magyar nemzetiségű képviselők miért szavaznának egy ilyen kezdeményezés ellen”

– áll a nyílt levélben. 

László György szerint ugyanakkor „mégsem csodálkozhatunk”: „Jól emlékszünk még arra az esetre, amikor koronkai tanácsosaik a kétnyelvű utcanévtáblákról szóló kezdeményezést szavazták le – joggal kiváltva a helyi és erdélyi közvélemény felháborodását. Akkor abban reménykedtünk, egyszeri esetről van szó, a legutóbbi történések azonban bebizonyították: koronkai tanácsosaik következetesen szavaznak a helyi magyar közösség ellen.”

Az EMNP Maros megyei elnöke mindezek tükrében arra kérte Péter Ferencet, indítson belső vizsgálatot, „s tegyen meg mindent annak érdekében, hogy soha többé ne fordulhasson elő a mostanihoz hasonló eset”.

„Hasson oda, hogy az RMDSZ helyi tanácsosai felülemelkedjenek a pártpolitikai csatározásokon, s ne engedje, hogy egy teljes magyar közösség és nemzeti ünnepünk méltósága szenvedje el néhány helyi képviselőjük szűklátókörűségét!” – írja nyílt levelében László György.

Meglepte a szövetség elutasító magatartása a román pártok tanácsosait is.

Meg sem fordult volna a fejemben, hogy maguk és a magyarság ellen fognak szavazni

– értékelt lapunknak Daniel Cheşa, a Nemzeti Liberális Párt tagja. – Mi betartottuk a szavunkat, hiszen a tavaly azt ígértük a magyar kollégáknak, hogy ha ők hajlandók támogatni a mi határozattervezetünket, és pénzt különítünk el december elsejére, mi is megszavazunk egy azonos összeget a márciusi forradalom napjára”.

Cheşa azon négy önkormányzati képviselő között volt, aki beterjesztőként kézjegyével látta el a határozattervezetet. Szerinte jelzésértékű lett volna a koronkai példa, hiszen huszonhárom évvel ezelőtt, 1995 februárjában írták alá az Európa Tanácsban a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményt. A Strasbourgban született dokumentum szerint a nemzeti kisebbségek és ezen kisebbségekhez tartozó személyek jogainak és szabadságainak védelme az emberi jogok nemzetközi védelmének szerves részét képezi és mint ilyen, a nemzetközi együttműködés keretébe tartozik.

Nem létező tiltásra hivatkoztak

Az RMDSZ helyi politikusai jobbára nem létező törvénycikkelyekre hivatkozva utasították el az ellenzéki kezdeményezést.

Azzal érveltek, hogy a nyáron a parlament is nemet mondott március 15. megünneplésére, holott a törvényhozás akkor arról szavazott, hogy a romániai magyarság hivatalos ünnepévé nyilvánítsa a pesti forradalom kirobbanását napját vagy sem.

Meg szerettük volna ismerni Takács Szabolcs RMDSZ-es polgármester álláspontját is, az elöljáró azonban nem kívánt szóba állni lapcsaládunkkal. A tanácsülésen külön kitért erre is: a plénum előtt eldicsekedte, hogy azért nem volt hajlandó válaszolni az ismételt telefonhívásokra, mert nem akar semmiféle diverzióba keveredni.

Egyébként Romániában semmiféle törvény nem tiltja a magyar nemzeti ünnep megülését. Ellenkezőleg:

a 2001/215-es helyhatósági törvény, valamint a 2006/273-as helyi közpénzügyi törvény arról rendelkezik, hogy azokon a településeken, melyeken a kisebbségek számottevő arányban élnek, a helyi önkormányzat a nemzeti identitás ápolását szolgáló ünnepeket szervezhet, és azokat a helyi költségvetésből finanszírozhatják.