Tizenhét településen hiányzik a kétnyelvű tábla Kolozs megyében

Krónika 2018. február 21., 11:02

Kolozs megye tizenkét településén helyeztek ki tavaly kétnyelvű helységnévtáblákat, hátra van még további 17 település – közölte szerdán az RMDSZ megyei szervezete az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából.

Fotó: RMDSZ

Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke közölte, ezeket a táblákat sok esetben a helyi RMDSZ-es tanácsosok kezdeményezésére szerelték fel, azonban helyenként a prefektúra vagy az RMDSZ megyei szervezetének a közbenjárására is szükség volt. 

A szövetség tájékoztatása szerint Kolozs megyéből 85 település szerepel abban a kormányhatározatban, mely rögzíti, hogy hol kell az adott kisebbség nyelvén is feltüntetni a települések neveit.

Ezek közül 2017 elején 27 helységben hiányoztak a kétnyelvű felirattal ellátott táblák.

Csoma Botond megyei RMDSZ-elnök szerint az alakulat elmúlt évben folyamatosan napirenden tartotta a helységnévtáblák kérdését, legyen szó a megye bármely településéről. A parlamenti képviselő közölte, helyi tanácsosokkal egyeztetve több esetben is sikerült gyors megoldást találni és pótolni a hiányzó táblákat.

„Voltak olyan esetek is, amikor a felszólítás vagy a hivatalos átirat küldése oldotta meg az ügyet, de volt olyan is, hogy a prefektusi hivatalhoz kellett fordulnunk” – állapította meg Csoma Botond. Jelenleg 17 településen hiányzik a kétnyelvű tábla Kolozs megyében. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete közölte, ezekben az esetekben is intézkedtek már, ezt mutatja a szervezet honlapján elérhető helyzetjelentés. A jelentést az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából készítette el a szervezet, melyben összegzik az elmúlt egy év megvalósításait, valamint a további teendőket.

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) közgyűlése 1999-ben nyilvánította február 21-ikét az anyanyelv nemzetközi napjává. A nemzetközi szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára.