Májusban Bálványosfürdőn ülésezik az Európa Tanács önkormányzati kongresszusának szakbizottsága

Bíró Blanka 2018. február 19., 08:56

Májusban Bálványosfürdőn tartja bizottsági ülését az Európa Tanács önkormányzati kongresszusa, ahol nemzetközi konferenciát is szerveznek Nyelvhasználat a helyi és regionális önkormányzatokban címmel.

Tamás Sándor: cél, hogy Székelyföldön a magyar is hivatalos nyelv legyen a román mellett Fotó: Facebook

A Kovászna Megyei Tanács meghívására 47 országból érkeznek önkormányzati képviselők Háromszékre, akik a romániai kisebbségek helyzetével ismerkednek meg, az önkormányzatokban alkalmazott többnyelvűségre összpontosítva. Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke kifejtette, a rendezvény jó lehetőség a tapasztalatcserére, megismerhetik más országok gyakorlatát, másrészt felhívhatják a figyelmet az erdélyi magyar kisebbség helyzetére.

Tamás szerint a nemzetközi egyezmények ellenére Európa-szerte látszik, hogy a kisebbségi jogok bővítése az állam jogalkotói „nagylelkűségétől”, a többség döntésétől függ.

Rámutatott, Romániában az állam nem biztosítja a feltételeket, a szükséges költségvetési alapokat a többnyelvűséggel járó többletkiadások fedezésére. Céljuk, hogy Székelyföldön a magyar is hivatalos nyelv legyen a román mellett, a kétnyelvű űrlap használata természetes, mindennapi gyakorlattá váljon. Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának önkormányzati szakbizottsága május 28–30. között ülésezik Bálványosfürdőn, első nap zárt ajtók mögött zajlik a bizottsági ülés, második nap zajlik a konferencia a többnyelvűségről.