Szentes József vezérigazgató: szabadesésben van a Román Vasúttársaság személyszállítási részlege

Gyergyai Csaba 2018. február 18., 15:02

Szabadesésben van a vasúti személyszállítás Romániában, sürgősen újra kellene szervezni állami támogatásból – jelentette ki Szentes József pénteken a Digi24 hírtelevízió szerint.

Fotó: Gecse Noémi

A Román Vasúttársaság (CFR) utasszállító részlegének vezérigazgatója elmondta, a társaság 3300 vagont veszített az utóbbi 20 évben, ezért döntöttek úgy, hogy járatok tucatjait kell megszüntetni.

Nincs mit tennünk, legalább a veszteséges járatokat meg kell szüntetnünk, ezeket taxikkal vagy mikrobuszokkal lehet helyettesíteni, ahol szükséges. Összesen 47 ilyen járat került célkeresztbe”

– nyilatkozta Szentes József.

A vasúttársaság alkalmazottait tömörítő szakszervezet képviselői azonban úgy tudják, sokkal több járat – összesen 97 – visszavonásáról van szó, mint ahogy arról egyébként a központi sajtó is cikkezett már.

{K1}

Pénteken egyébként a CFR alkalmazottai utcára vonultak az 1933. február 16-i vasutastüntetés vérbe fojtásának 85. évfordulója alkalmával.

A szállítási minisztérium előtt vasúti alkalmazottak közel három órán át tüntettek, mert elégedetlenek a vasúti közszállítás finanszírozásával és az alkalmazottak státuszával.

„Modern vasutakat akarunk”, „Normális munkakörülményeket és béreket követelünk” – írta egyebek mellett azokon a táblákon, amelyeket a tiltakozók tartottak magasba, akik különböző zajkeltő eszközökkel hívták fel magukra a figyelmet. Gheorghe Chiţu szakszervezeti vezető az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a tiltakozás végén átadtak a minisztérium képviselőinek egy beadványt.

„Nehéz és veszélyes körülmények között dolgozunk, oda jutottunk, hogy saját zsebünkből veszünk alkatrészeket és szerszámokat, hogy mozgásban tudjuk tartani a rendszert. Átadtunk egy kiáltványt a miniszternek, aki a maga során megígérte, hogy megoldja a problémákat, de a találkozón semmi konkrét dolog nem hangzott el” – mondta Gheorghe Chiţu.

Egy friss felmérés szerint 2017-ben legalább 700 000 utas csak állóhelyhez jutott a CFR vontain, mivel a vasúttársaság csupán 767 vagonnal rendelkezik, és további 400 kocsira lenne szüksége, hogy eleget tehessenek az igényeknek.

Ugyanakkor 230 elektromos mozdonyra is szükség lenne, ám a CFR-nek nincs pénze a beszerzésekre.

Amint arról beszámoltunk, Lucian Şova miniszter nem adott konkrét választ azzal kapcsolatban, hogy a híreszteléseknek megfelelően március elsejétől valóban megszűnik-e közel 100 vonatjárat az országban. A tárcavezető kedd este a parlamentben szervezett szaktanácskozáson úgy fogalmazott: az ügyben azt követően hoz döntést, hogy újraértékelték a helyzetet. A tervezett változások elsősorban az ingázókat érintik hátrányosan, a CFR ugyanis főként a nagyvárosok, többek között Kolozsvár, Temesvár és Brassó környéki, rövidtávon közlekedő járatokat szünteti meg.