Vízilabda: Raduék meglepték Erdélyiéket, de aztán helyreállt a világ rendje

MTI 2018. február 16., 22:36

Rossz kezdés után 10-7-re nyert a magyar férfi vízilabda-válogatott a román csapat ellen a Kecskeméten zajló Európa Kupa-selejtező második napján.

A magyar válogatott kissé nyögvenyelősen, de végül hozta a papírformát Fotó: Waterpolo.hu

A csütörtökön a franciákat legyőző románok villámrajtot vettek, ugyanis Cosmin Radu vezérletével bő két és fél perc alatt két emberelőnyös és egy akciógóllal 3-0-ra elhúztak. Märcz Tamás szövetségi kapitánynak így szokatlanul korán időt kellett kérnie, melynek köszönhetően egy gólra felzárkózott a csapat. A szerb Dejan Sztanojevics által irányított román válogatott – amelyben Gergelyfi Róbert, Szabó István és Vancsik Levente személyében három magyar játékos is pólózik – a nyitónegyed végén egy végletekig kijátszott, majd értékesített fórral lépett el ismét.

A második felvonásban „helyreállt a világ rendje”, s néhány perc múlva már egyenlő állásról indulhattak újra a csapatok. Előnybe végül ismét a románok kerültek a nagyszünet előtt.

Szinte rögtön a harmadik negyed elején egyenlíthetett volna a magyar válogatott, de az emberelőnyt nem tudta kihasználni, ráadásul a románok lefordultak, és növelték előnyüket. A túloldalon a történetesen éppen a születésnapját ünneplő Erdélyi Balázs szépített távolról, majd Manhercz Krisztián lefordulásból egyenlített. Egy perccel a negyed vége előtt fórból Erdélyi révén a mérkőzésen először vezetést szerzett a magyar csapat, ráadásul Nagy Viktor is elkapta a fonalat. A zárónegyedben már kijött a két csapat közti klasszis különbség, a románok el is fáradtak a meccs végére.

Märcz Tamás együttese – amely csütörtökön a georgiaiakat verte – szombaton a spanyolokkal találkozik, annak az összecsapásnak vélhetően a csoportelsőség a tétje; Románia a grúz válogatott ellen ugrik medencébe. Az Európa Kupa kecskeméti csoportjából az első három helyezett kerül az áprilisi nyolcas döntőbe. A sorozat győztese 20 ezer euróval gazdagodik, a második 15 ezer, a harmadik 5 ezer eurót kap.

Európa Kupa, selejtező, 2. játéknap:
Magyarország-Románia 10-7 (2-4, 2-1, 3-1, 3-1)
----------------------------------------------

MAGYAROSZÁG: Nagy V. – Manhercz K. 3, Zalánki, Vámos 2, Mezei, Jansik D., Erdélyi 3, Csere: Angyal 1, Jansik Sz. 1, Salamon, Kovács Gergő, Német. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

ROMÁNIA: Tic – Radu 3, Negrean 1, Fulea 1, Crețu, Ghiban, Georgescu. Csere: Szabó I. 1, Gergelyfi, Vancsik, Chioveanu 1, Oanța. Szövetségi kapitány: Dejan Sztajonevics