Királyi hétvége Kolozsváron: február 23–25. között rendezik meg a Mátyás Napokat

Gyergyai Csaba 2018. február 16., 10:39

Háromnapos kulturális rendezvénysorozat keretében tisztelegnek Mátyás király emléke előtt Kolozsváron február 23–25. között. 

Fotó: Facebook

Színes kulturális programokra, történelmi témájú előadásokra, koncertekre várják az érdeklődőket a február 23–25. között zajló 26. Kolozsvári Mátyás Napok szervezői.

A rendezvényt a nemzetpolitikai államtitkárság által meghirdetett Mátyás király emlékév első kolozsvári eseményeként szervezi meg az Amarillis Társaság és a Kincses Kolozsvár Egyesület.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint február 23-án, pénteken 18 órakor kerül sor a Hunyadi Mátyás díszterem avatóünnepségére a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) kolozsvári karán, ahol Lupescu Radu történész tart előadást Hunyadi Mátyás királlyá választása címmel, majd megnyílik a Mátyás király életterei című kiállítás.

Szombaton, február 26-án 12 és 16 óra között a Diákművelődési Házban interaktív kiállítás nyílik Mátyás király korának megismerésére, az Udvarhelyi Táncműhely bemutatja az Aranyszőrű bárány című bábjátékát, az előcsarnokban pedig Pennaforgatók Mátyás király mesebirodalmában címmel illusztrációs kiállítást lehet megtekinteni. Ugyanott táncházat is szerveznek „ifjaknak és véneknek”, a programot Both József és Both Zsuzsa vezeti, a talpalávalót a Harmadik zenekar szolgáltatja.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen berendezett Hunyadi Mátyás díszteremben 16 órakor vetítik a Mátyás, az igazságos című 1985-ös mesefilmet, a Farkas utcai református templomban pedig 17 órától a Csíkszeredai Fesztiválkórus hangversenyét lehet meghallgatni.

Szombaton kerül sor a hagyományosnak számító zenés-fáklyás felvonulásra. A résztvevők korabeli viseletben, 575 fáklyával vonulnak majd a Farkas utcai templomtól Mátyás király szülőházáig a szigethalmi Emese Park közreműködésével, 18 órai kezdettel.

Ezt követően Bordos László Zsolt világhírű vizuális művész háromdimenziós épületvetítését tekinthetik meg a résztvevők Mátyás király szülőházánál.

19.30 órakor ugyanazon a helyszínen kezdődik a budapesti Musica Historica régizene-együttes koncertje És a korona fejére szálla – a Hunyadiak korának zenés emlékezete címmel. Előadás után reneszánsz táncház lesz az Amaryllis és a Musica Historica együttesek vezetésével.

Február 25-én, vasárnap 10 órakor a törökvágási református egyházközség templomában ünnepi istentiszteletet tartanak, amelynek keretében fuvolaszonátákat szólaltat meg Kiss Jolán és Fehér Zselyke. 17 órakor a sétatéri kaszinóban fellép az UniCante egyetemi kórus Fekete Miklós vezetésével, valamint az Amaryllis táncegyüttes A koncert és reneszánsz táncbemutató házigazdája Benkő Judit, a Kolozsvári Rádió magyar adásának szerkesztője.

{K1}